Állat
Beruházások kora az akvakultúrában
2022. April 26.
Azon dolgozik az Agrárminisztérium, hogy az egy főre jutó éves halfogyasztás tovább növekedjen, ezért kiemelt figyelmet fordít a hazai haltermékek minőségi kérdéseire, valamint elismerésére.

Erdős Norbert, az Agrármisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára fogalmazott így Szentgyörgyváron, a Panarini Hungária Kft.-nél tett látogatáson.

Az államtitkár szólt arról, hogy a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Plusz keretében 18 milliárd forintot  fordítanak az ágazat fejlesztésére. Az első felhívásokat még az idén meghirdetik, ezek a program végrehajtását segítik. A beruházási célú felhívások megjelenése 2023-ban várható. A program célja a meglévő akvakultúra termelő és halfeldolgozó vállalkozások korszerűsítése, versenyképességük növelése, új feldolgozók létrehozása.

Erdős Norbert emlékeztetett arra, hogy a kormány négy évvel ezelőtt 27-ről 5 százalékra csökkentette a hal áfáját, ezzel is hozzájárult ahhoz, hogy minél több család asztalára kerülhessen, hiszen a magyar halak nemcsak nagyon finomak, de fogyasztásuk rendkívül egészséges. Az utóbbi években szerencsére javult a haltermékek száma a boltok polcain, és folyamatosan gyarapszik a halat kínáló éttermek és büfék száma is.

Ami a halfogyasztást illeti, az elmúlt 10 évben nőtt többet eszünk belőle. Az a cél, hogy az egy főre jutó halfogyasztás 6,73 kilogrammról 2023-ra egy kilogrammal növekedjen. Az sem elhanyagolható tény, hogy a magyar termelésű minőségi halakat és a hazai haltermékeket vásárlók hozzájárulnak az akvakultúra-ágazat megmaradásához, amely az ország számos területén fontos szerepet tölt be a vidéki népesség foglalkoztatásában.

Az államtitkár szerint a hazai halak fogyasztásával környezetvédelmi szempontból is fontos döntést hoznak, hiszen nem a több ezer kilométerről, fagyasztva idehozott tengeri halakat részesítik előnyben.

Termo Kft.Egerkas Kft.CPDCNumizmatikBozsity Bt.Hotel HunorSzilvási Építők Kft.Cad-ServerContiregBánfi Kft.Wirax Kft.LabornumEtiveraHirezIsterraOvermatic Kft.NektárplastSwisspart/DroneoneGordius InoxVarga AkkuDr. Barancsi ÁgnesMimiko Kft.Dinax
PRINT LAPOK