Állat
Beporzók napja
2023. March 13.
A Beporzók napja program keretében a Magyar Természettudományi Múzeumban többek között ismeretterjesztő előadásokkal, interaktív programokkal, koncerttel, kézműves-foglalkozásokkal és a Tehetsz Méh Többet - Zümmögés a múzeumban című kiállítással várták az érdeklődőket.

A beporzókról szólva elhangzott: az agrárium legkisebb ágazatáról van szó, hiszen alig egy százalékát teszi ki az a gazdasági eredmény, amely a méheknek köszönhető. Nagy István agrárminiszter szerint, ha a közvetett hasznot tekintjük, akkor látjuk, hogy az egész mezőgazdaság, az egész élelmiszeriparunk és az egész jövőnk a méhek tevékenységén múlik. Végtelenül fontos ugyanis mindaz a munka, amelyet a méhek végeznek, hiszen a nem tennék, pillanatok alatt minden hatodik élelmiszer eltűnne a boltok polcairól. Szinte észre sem vesszük őket, láthatatlanul tevékenykednek, de a munkájuk nélkülözhetetlen - hangsúlyozta.

Magyarország kivételezett jó helyzetben van, hiszen 13 méhcsalád esik egy négyzetkilométerre, és a vad beporzók száma is megfelelő. Ha van a természetnek csodája, akkor az a mézben sűrűsödik össze – fogalmazott a tárcavezető, kiemelve: ha támogatni akarjuk a méhek és a méheket tartók életét, egészségesek szeretnénk lenni, fogyasszunk mézet. A virágporra és a propoliszra is kitérve hangsúlyozta, hogy meg kell tanulnunk a méhekkel együtt élni, és használni mindazon anyagokat, amelyeket termelnek. A méhek munkája és ez mind hozzájárul ahhoz, hogy a bolygó élhetőbb, fenntarthatóbb legyen.

Bernert Zsolt, a múzeum főigazgatója kiemelte: fontos, hogy lássuk a környezeti problémákat és azt is, hogy ezekre milyen megoldások vannak, hiszen minden döntésünkkel tehetünk a környezetváltozás ellen.

A Beporzók Napja (március 10.) rendezvénysorozat 2018-ban szakértők és civil szervezetek által is támogatott kezdeményezésként jött létre. Mára országos eseménnyé nőtte ki magát, melyen többek között múzeumok, könyvtárak, óvodák, iskolák, felsőoktatási intézmények, önkormányzatok és nemzeti parkok is rendeznek eseményeket, amelyek vagy a beporzó rovarok életlehetőségeit javítják, vagy a róluk való ismeretek terjedését, az irántuk érzett empátiát segítik elő.

A Magyar Természettudományi Múzeum a Beporzók napján színes természettudományos ismeretterjesztő előadásokkal, interaktív programokkal, gyermekkoncerttel, kézműves foglalkozásokkal, mesesarokkal, élőállat-bemutatóval és Európa legnagyobb beporzótárlata, a Tehetsz Méh Többet - Zümmögés a múzeumban című kiállítással várta az érdeklődőket.

Címlapfotó: Fekete István/AM

 

Berek-VízSamu GazdaboltMetall KraftSteel ManufacturingAgroforte GrainDamisol Kft.Charlie HűtőBorda Gépipari Kft.Titan ContainersErforg-AimMAPEI 05.20.RollspedMizse-PlastVC 999 05.28.Hotel Hunor - törölhetőMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőSzilágyi HűtőMed-Plast3commMáté-MetálAgro NatúrtápNektárplastPályázat Európa Kft.DPMG Zrt.Derula 05.28.Digitas Kft.GB TradePolgári Bank
PRINT LAPOK