Köztér
Begyűjtik a fóliahulladékot
2022. February 15.
A mezőgazdasági fóliahulladék begyűjtésével és hasznosításával jelentősen csökkenthetjük a környezeti terhelést és hozzájárulhatunk teremtett világunk megóvásához is, ezért hulladékbegyűjtő pontokat alakítanak ki.

A gazdák a növénytermesztés és az állattartás során hazánkban is jelentős mértékben használnak különböző mezőgazdasági műanyagfóliákat. Ezekből évente csaknem tízezer tonna mennyiségben képződik hulladék, aminek a begyűjtésére és gazdaságos újrahasznosítására eddig nem volt lehetőség.

Az agrártárca ezért az elmúlt években arra törekedett, hogy csökkentse az illegális lerakások és égetések számát, így mérsékelve a fóliahulladék környezetre és a levegő tisztaságára gyakorolt káros hatásait. A kormány ezért 2020-ban 280 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a fóliahulladék szakszerű gyűjtéséhez. A forrásoknak köszönhetően száz speciális gyűjtőkonténert helyeznek ki a hulladék képződéséhez közeli területeken, így átfogó gyűjtési rendszer valósul meg. Kunszigeten már átadták a gyűjtőpontot, emellett megkezdhetik működésüket a hédervári, valamint a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó helyszíneken kialakított gyűjtőpontok is.

A gyűjtési rendszer olyan innovációra épül, melynek révén, úgynevezett száraz agglomerálásos eljárással a fóliahulladékból olyan alapanyagot gyártanak, amelyből a mindennapokban, így a mezőgazdaságban is rendszeresen használt eszközök készülnek. Az elkövetkezendő időszakban az ország több pontján létesülnek az egyedülálló szabadalmi technológiát használó üzemek, amelyek fogadni tudják a fóliahulladékot.

A rendszer egyaránt szolgálja a lakosság, az agrár ágazat, a vállalkozói szektor, valamint a hulladékgazdálkodási szakpolitika céljait, és egyben a körforgásos gazdasági modell egyik mezőgazdasági mintapéldája.


Mizse-PlastBerek-VízSamu GazdaboltDamisol Kft.Máté-MetálMed-PlastNektárplastSzilágyi HűtőMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőGB TradeMAPEI 05.20.Digitas Kft.3commPolgári BankRollspedErforg-AimMetall KraftAgroforte GrainHotel Hunor - törölhetőTitan ContainersDPMG Zrt.Agro NatúrtápCharlie HűtőBorda Gépipari Kft.VC 999 05.28.Derula 05.28.Pályázat Európa Kft.Steel Manufacturing
PRINT LAPOK