Növény
Befejeződnek a vetési munkálatok
2022. November 22.
A 2023. évi terméseket megalapozó hazai vetési munkálatok megfelelő ütemben haladnak és november közepére lényegében befejeződnek – közölte az Agrárminisztérium.

Az idei évet sújtó rendkívüli nehézségek ellenére az őszi munkák biztonságban elvégezhetők. A szakminiszter szerint ez annak köszönhető, hogy a gazdák helyzete az elmúlt években megerősödött, illetve idén rendkívüli, pénzügyi likviditást segítő kormányzati intézkedésekkel támogatták a termelőket.

November első hetében már minden őszi vetésű szántóföldi növény munkálatai 90% felett jártak. Az idei 1,63 millió hektáros őszi vetésterület 8%-kal nagyobb, mint a 2021. évi adat, az elmúlt öt év átlagánál pedig 3,3%-kal magasabb, ami biztató a jövő évi terméskilátások szempontjából. Az egyes növényfajok között jelentősebb átrendeződés is megfigyelhető, a repce területének visszaesése mellett az őszi árpa, a rozs és az őszi búza területe látványosan nőtt. Az őszi búza 1 millió hektáros területe csaknem 13%-kal nagyobb a tavalyinál és az öt éves átlagot is meghaladja 4%-kal. Az őszi árpa területe is jelentős, 20% feletti növekedést mutat a korábbi évekhez képest, idén 332 ezer hektárt vetettek be vele. Az őszi vetésekkel párhuzamosan a tavaszi vetéseket előkészítő őszi talajmunkák is zajlanak, november első hetére mintegy 40%-os készültséget értek el, ami ugyancsak a következő évi jó kilátásokat erősíti.

Az elmúlt hetek időjárása kedvezett az őszi vetéseknek, az elvetett repce, árpa és búzatáblák megfelelően fejlődnek. Az őszi vetésű növények az optimálisan elkészíthető magágynak, az őszi enyhe időnek és a megérkező csapadéknak köszönhetően bíztatóan indultak meg, várhatóan kellőképpen meg fognak erősödni, és optimális kondíciót érnek el az átteleléshez.


Hotel Hunor - törölhetőMetall KraftDamisol Kft.Máté-MetálBorda Gépipari Kft.NektárplastDigitas Kft.Agroforte GrainCharlie HűtőAgro NatúrtápPályázat Európa Kft.Erforg-AimBerek-VízSamu GazdaboltMAPEI 05.20.RollspedSzilágyi HűtőMizse-PlastVC 999 05.28.DPMG Zrt.Derula 05.28.Polgári BankMagyar Kukorica Klub banner - törölhető3commMed-PlastGB TradeSteel ManufacturingTitan Containers
PRINT LAPOK