Kult
Bangó Margit keresi a kihívásokat
2022. June 11.
Vásárosnaményi születésű, Gyálon lakik, Velencére jár pihenni és rózsát ápolni a népszerű és világhírű művész, Bangó Margit cigány- és magyarnóta-énekes, aki július 9-én először ad koncertet a nyíregyházi Rózsakert Szabadtéri Színpadon. Ez adta az alábbi, jó hangulatú beszélgetés apropóját.

A művésznő civilben is imádja a rózsákat, tele a kertje egyik kedvenc virágjával. S hogy melyik a másik, az a cikkből kiderül. Kováts Dénes interjújában szó esik a szülőföldhöz való kötődésről, koncertkülönlegességekről és a közönség szeretetéről is. Nem kétséges, hogy egy igazán különleges nyár esti élmény részese lesz, aki megnézi az előadást, melyen a Hungarian Django Swing stílust megteremtő Swing à la Django zenekar kíséri Bangó Margitot. Vagy bármelyik más Bangó Margit koncertet…

Sűrű elfoglaltságai, fellépései közepette mennyire jut ideje arra, hogy szűkebb pátriájába vissza-visszatérjen?
Sajnos nagyon ritkán. Már csak azért is, mert senki sem lakik ott a családomból. Mindenszentekkor haza szoktam menni, illetve ha a közelben lépünk fel, akkor nem tudom megállni, hogy be ne menjek Vásárosnaményba, vagy a temetőbe. Valahogy úgy vagyok én ezzel, mint Antaeus: ha hazamegyek és a jó földből szippantok egy nagyot, az erőt ad a holnapra és a holnaputánra. Ha csak meghallom Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének a nevét, vagy ottani emberekkel találkozom, örül a lelkem, mert a gyökereim oda nyúlnak vissza.

Nyíregyházán legutóbb a Budapest Bárral jártam, most a Swing à la Django zenekarral érkezem, akikkel lassan öt éve dolgozom, nagy szeretettel. Kedvelem azt a zenei stílust, amit képviselnek, melynek gyökerei Django Reinhardt világhírű roma származású dzsesszgitárosig és műfajáig nyúlnak vissza, aki az európai dzsessz kiemelkedő alakja, műfajteremtő újítója volt. Számomra is vérfrissítést jelent Swing à la Django: fiatalok, nagyon dinamikusak, energikusak, és egyénenként is hallatlan jó muzsikusok. Társaságukban tovább bontogathatom a szárnyaimat, melyek ha öregek is, de tudok velük csapkodni. A budapesti Sportarénában tartott nagykoncertemen is ők voltak az egyik zenekarom Robi Lakatos, Sárközi Lali és mások mellett. Nagyon szeretek velük dolgozni, mert igazán színes egyéniségek. A közelmúltban négy klipet csináltunk közösen, óriási a nézettségük, az egyiket a Szeretnék 120 évig élni című dalhoz forgattuk.

Ha új társakkal kezd dolgozni, hat egymásra a stílusuk? Van, amit tőlük tanul vagy átvesz?
Ilyenkor ötvöződik a jazz, a szving, a cigányzene. Mondjuk azt, hogy én vagyok a karmester... Nagyon bele tudnak épülni az érzéseimbe, stílusomba, ugyanakkor én meg az övékbe, tehát nagyon komoly összmunka folyik közöttünk. Sokat dolgozom Kökény Attilával és Takács Nikolasszal is, akik nagyon jó barátaim.

Elárulok még valamit. A napokban egy híres budapesti jazz klubban léptem színpadra a Swing à la Djangoval, előtte pedig diszkóba hívtak, s már nem is először.

Ilyenkor elgondolkodik a művésznő, hogy menjen-e, vagy erősebb érzés, hogy vonzza az újdonság varázsa?
Szeretem a kihívásokat, persze rákérdeztem, hogy mit akarnak éntőlem. Amikor először léptem fel diszkóban, gondolkodtam, mit is énekeljek a közönségnek. A Djangóval társulva nem volt nehéz, mert jazzes és swinges feldolgozásban adtuk elő a dalokat. Tele volt fiatalokkal a hely, jónéhányan már be sem fértek. Fantasztikus érzés volt, miként az is, hogy azt éreztem, imádnak engem és a zenémet! Nekem akkora löketet ad, mint egy energiabomba, amikor rájuk nézek és látom, velem együtt énekelik a dalaimat.

Ez a látvány és érzés lehet az énekes számára az örök élet titka?
Igen. Hatalmas energiát és erőt ad, amikor időnként el vagyok gyengülve testileg vagy lelkileg, hogy amikor kimegyek a színpadra, nagy szeretettel és ovációval fogadnak. Ezért érdemes csinálni! Nem tudok elég hálát adni az Istennek, hogy én, az egyszerű kis vásárosnaményi cigánylány, aki annak idején eljöttem a nagy Budapestre, előadásaimmal bejárhattam a világot, és ami a legfontosabb, hogy ennyire szeretnek az emberek. Ennél nagyobb ajándék nem kell!

A Magyar Rádió tehetségkutatóján tűnt fel 1967-ben, ötvenöt éve van a pályán. A művészetének ennél jobb visszaigazolás azt hiszem, nem szükséges. Meg lehet még lepni Önt valamivel?
Engem már nem igen lehet meglepni, tényleg nincs olyan, amit ne csináltam voltam. Tavaly például a Hungarikum Gálakoncerttel turnéztam végig az országot, a látványos fellépéssorozat a népzene, az operett, az opera és a magyar nóta köré épült. Fantasztikus érzés, hogy mindig akad valamilyen kihívás, én pedig kifejezetten keresem a kihívásokat.

Koncertjein, mint például hamarosan Nyíregyházán, mire számíthat a közönség? Létezik „klasszikus” Bangó Margit koncert, esetleg a helyszín vagy a kísérőzenekar függvénye a repertoár?
Természetesen a zenekartól is függ, de a közönség összetételtől is. Bár tulajdonképpen tőlem mindenevő a közönség, bármilyen műfajú dalokra vevők. Ezt az emberek irányomban tanúsított tiszteletének és szeretetének tulajdonítom, mert értékelik, ami csinálok, amit elértem és - ami a legfontosabb - értékelik az egyszerűségem, mert nem felejtem el, hogy honnan jöttem, hol születtem, s hogy jóisten mégis hová juttatott el: tényleg a világ minden sarkába. S ehhez talán az is kell, ami szintén fontos, hogy soha nem játszottam meg magam, soha nem művészkedtem, soha nem voltak sztár allűrjeim, hanem mindig az az egyszerű kis vásárosnaményi cigánylány maradtam, aki voltam.

Az a lány, aki a tudása mellett szívből, őszintén énekel. A nézőtérről is látszik Bangó Margit őszintesége, és ez sokat jelent a közönségnek.
Ha én bármit énekelek, akkor a szívemnek ki kell jönnie a torkomon, s ezt a kisugárzást éreznie kell a közönségnek. Ezért tudnak – s nem véletlenül – sírni, örülni, táncolni koncertjeimen, mert minden a szívemből jön. Ha nem így lenne, akkor megette a fene.

Honnan jött az ötlet, hogy szakácskönyveket ír? Annyira szeret főzni?
Nagyon szeretek főzni, persze. Látszik is rajtam… Szerepeltem a TV2 Hal a tortán című műsorában, én lettem az év sztárszakácsa. Több kiadó is megkeresett, hogy szeretnének tőlem szakácskönyvet, mert nagyon sokan érdeklődnek az ételeim – a káposztás paszuly, a szatmári töltött káposzta, a lenyúzott tyúkleves és mások – után, amiket otthonról, Szatmárból hoztam, illetve Vásárosnaményból. Mertem nagyot álmodni, belevágtam, az elsőt követte a második, harmadik, negyedik…

Gondolom, viszik, mint a cukrot!
Természetesen. Aki olvasta az elsőt, az megvette utána a többit is. Nemzetközi sikert is elértem Párizsban egy versenyen: három szakácskönyvem volt kész akkor, mind a három első díjat nyert el – 146 ország versenyzői között.

Nem gondolt arra, hogy vált, és szakács – bocsánat, séf – lesz, nem énekesnő?
Nem! Jó ez így, együtt a kettő. A kiscsaládomnak és a barátoknak főzőcskézek, mindig kitalálok valamit, tegnapelőtt például káposztás paszuly volt. Imádom! Úgy, ahogy felénk csinálják, természetesen füstölt hússal.

A főzés kikapcsolódást jelent a művésznő számára?
Abszolút. És örömet is, amikor megeszik, és látom rajtuk, hogy ízlik, majd megkérdezik, mikor főzök megint. Olyan érzés, mint amikor az ember a színpadon van és nagy a sikere.

Rózsát nem csak kapni szeret, ugye?
Ez így igaz!

Rigófütty, rózsák – fel lehet ott töltődni! A telefonon át is hallom a madárcsicsergést.
A kertemben tanyázok reggeltől estig, sok a madár, s természetesen kemencém is van, ahogy illik. Amikor kinyitom a terasz ajtaját, s kijövök, a rózsasort látom, egészen az udvar közepéig nyúlik. Tele virító rózsával az egész, valami csoda! Van tearózsám, rózsafa nyílik az ablakom alatt, a teraszt körbe ültettem futórózsákkal.

Ez a kedvenc virága?
Igen. A kedvencem a rózsa és az orgona, utóbbi a gyermekkoromat juttatja az eszembe.

Sűrűn teleírt a naptára?
Rendesen be vagyok táblázva, hétvégeken különösen, de hétköznap is. Hamarosan Szlovákiában is fellépünk, háromnapos nagy koncert keretében a Swing à la Djangoval. Deák Bill Gyulától kezdve Varga Miklósig számos kiváló magyar zenész lép színpadra, én zárom a koncertsorozatot.

 

 

Kaszás OltványNektárplastLabornumStarfol PluszMizseplastContiregEupackDe-Ba Kft.Cad-ServerHunlandHorizont GlobalKer-TészColasSwisspartsGordius InoxEtiveraHerbamixSzilvási GroupHunitechEndilineElső Beton bannerLani ÉpítőTermo Kft.QS 2000WiraxHotel HunorDinaxAkvastop
PRINT LAPOK