Növény
Az ukrán gabonaimportról egyeztettek
2023. January 26.
Nagy István agrárminiszter a berlini Nemzetközi Zöld Hét keretében folytatott egyeztetést több uniós agrárminiszterrel az Európai Unióban kialakult agrárpiaci helyzetről.

A lengyel, a cseh, a román, a bolgár és a magyar agrárminiszterek megállapodtak, hogy a januári brüsszeli agrártanácson az ugrásszerűen megnövekedett ukrán gabonaimportra tekintettel a belső piac stabilizálását célzó intézkedések megtételére szólítják fel az Európai Bizottságot.

Az egyeztetés fő oka, hogy az elmúlt hónapokban az ukrán kikötők részleges újranyitása ellenére Ukrajna gabona- és olajosmag exportja jelentősen megnövekedett Magyarország és a többi, Ukrajnával szomszédos EU tagállam irányába, komoly piaci zavarokat okozva ezekben az országokban. A nagy nemzetközi gabonakereskedő cégek most ukrán terményt szállítanak a magyar gabona hagyományos uniós és unión kívüli exportpiacaira is, ami érdemben csökkentette a keresletet a hazai termelők áruja iránt.

Az Ukrajna felől az Unióba tengeren és szárazföldön érkező jelentős mennyiségű import leszorítja a termelői árakat is a magas inputköltségek ellenére, tartós jelenléte pedig komoly problémákat okozna Európa gabona- és olajosnövény termelő országaiban. E negatív folyamatok megelőzése érdekében kell áttekinteni a kialakult piaci viszonyokat és megfelelő uniós intézkedéseket hozni – jelentette ki agrárminiszterünk a találkozón, hozzátéve: célunk elsősorban a hazai és az európai gazdák védelme, az EU belső piaci egyensúlyának megőrzése, tiszteletben tartva az ukrán áruk világpiacra jutását segítő uniós intézkedéseket is.

Címlapfotó: Nagy István agrárminiszter Berlinben (AM)

Royal NyomdaHáromkő Bt.Agromenza Felső-Bácskai AgrolaborBánfi Kft.NovomixLiemzoBánfi Kft.LaborniteSapiro TranszKaszás OltványCrhysatoxAtukavíz Kft.Richter MérnökirodaKovács Gépszer3commHidromechanika Kft.Király-SzerszámCemolkerWiraxBorda Gépipari Kft.Lidra bannerVass AcélszerkezetTexor Kft.Nanosegment/Digitális birtok bannerAgria BiztosításRóna Tamás Kft.Mizse-Plast
PRINT LAPOK