Köztér
Az ökogazdálkodás jelentősége
2022. May 12.
Éves ágazati szakmai napot tartottak az ökológiai gazdálkodásról, melyen a jelenlévők áttekintették a hazai ökológiai gazdálkodás aktuális trendjeit és kihívásait. A rendezvényt az online térben szervezték meg.

A fókuszban ezúttal az Agrárminisztérium gondozásában napvilágot látott Nemzeti cselekvési terv az ökológiai gazdálkodás fejlesztéséért című stratégiai dokumentum állt.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint az ökológiai gazdálkodás hangsúlyos szerepet kap a magyar mezőgazdaságban, amit jól mutat, hogy az elmúlt időszakban megduplázódott az ökológiai gazdálkodásba bevont területek nagysága. Elmondása alapján a hazai ökológiai gazdálkodást eddig hatékonyan segítette a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program 2021. évtől kibővített támogatási rendszere, de további tartós fejlődésre csak a piaci kereslet növekedése, valamint a tudásintenzív gazdálkodás elterjedése mellett lehet számítani. A fejlődés érdekében a Közös Agrárpolitika következő programozási időszaka alatt az ökológiai gazdálkodóknak az áttérés és fenntartás támogatása mellett érdemes a feldolgozás, a termékpályás együttműködés, a minőségrendszerek és a tudásátadás fejlesztésére is pályázni.

Az új „Nemzeti cselekvési terv ” rövid ismertetését követően Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szólt a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program tudásátadással kapcsolatos kormányzati céljairól, amelyek megvalósítása elsősorban a 2023-tól induló Közös Agrárpolitika keretében valósul majd meg. Ezért részletesen bemutatta a hazai Közös Agrárpolitika Stratégiai terv agrár tudásmegosztási és innovációs rendszer (AKIS) részét. Kitért a tervezett képzési, tanácsadási és az innovációs beavatkozásokra, kiemelve, hogy ezek milyen feltételek mellett és hogyan szolgálhatják az ökológiai gazdálkodás fejlődését. Emellett ismertette a tervezett hazai Közös Agrárpolitika Hálózat összetételét és szerepét is, amely a tervek szerint szintén hozzájárul majd a termelők zöld átállásának elősegítéséhez.

Agria BiztosításLidra bannerLaborniteLiemzoKovács Gépszer3commTexor Kft.Kaszás OltványRichter MérnökirodaCrhysatoxAgromenza Borda Gépipari Kft.Róna Tamás Kft.Nanosegment/Digitális birtok bannerSapiro TranszHidromechanika Kft.Bánfi Kft.WiraxBánfi Kft.Felső-Bácskai AgrolaborRoyal NyomdaNovomixKirály-SzerszámAtukavíz Kft.CemolkerHáromkő Bt.Vass AcélszerkezetMizse-Plast
PRINT LAPOK