Állat
Az év hala a bodorka
2022. February 20.
A hagyományokhoz híven idén is szavazást hirdetett az év hala címére a Magyar Haltani Társaság. 2022-ben a horgászok egyik kedvelt faja, a bodorka kapta a legtöbb voksot.

Három halfaj közül választhatott az online térben kezdeményezett szavazáson a természet- és halbarát közönség az „Év hala” cím sorsáról. Az akcióban több mint négyezren vettek részt, közülük 55 százalékos arányban a bodorkát jelölték meg első helyen, mellyel el is dőlt a sorrend. A képzeletbeli dobogó második fokára a széles durbincs, a harmadikra a bagolykeszeg került.

Dr. Staszny Ádám, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) tudományos főmunkatársától megtudtuk, a bodorka hazánk egyik legáltalánosabban elterjedt halfaja. A hegyi patakok felső szakaszai, valamint az extrém oxigénhiányos vizek kivételével gyakorlatilag minden vízben előfordulhat.

„Őshonos halfajról van szó, melynek eredeti elterjedési területe alapvetően Európára és Szibériára korlátozódik. Elterjedésének határai: nyugaton a Pireneusok, keleten a Léna folyó vízrendszere, északon a sarkkör, míg délen Spanyolország, Olaszország és Törökország északi területéig tart. Előfordul félsós (brakk) vizekben is. Betelepített állományai élnek az Egyesült Királyság, Írország, Spanyolország, Portugália, Olaszország, Kazahsztán, Észak-Afrika és Ausztrália egyes vizeiben.”


A MATE kutatója elmondta, mivel őshonos fajunk, régóta találkozhatunk vele a feljegyzésekben. Már Herman Ottó 1887-es, A Magyar Halászat Könyvében is részletes leírást találunk a fajról, igaz ebben még veresszárnyú „konczér” néven.

Külső megjelenését tekintve a bodorka teste oldalról lapított, közepesen magas. Pikkelyei viszonylag nagyok, háta általában sötétebb árnyalatú, míg hasa világos. Szemgyűrűje általában vöröses színű, úszói leggyakrabban narancssárgák. Könnyen összekeverhető a vörösszárnyú keszeggel, azonban a bodorka szája csúcsba nyíló, míg a vörösszárnyú keszegé felső állású, illetve a hát- és hasúszói egy vonalban erednek, a vörösszárnyú keszeg hátúszója azonban mindig hátrébb ered, mint a hasúszók.

„A bodorka mindenevő, ún. omnivor halfaj. Az adott vízben rendelkezésre álló táplálékot fogyasztja. Ivadékkorban kerekesférgeket, kagylólárvákat, majd később planktonikus rákokat, üledéklakó gerincteleneket, rovarlárvákat, kagylókat, csigákat, illetve élő és elhalt növényi részeket is fogyaszt. Mivel legtöbb vizünkben a bodorka magától „megterem”, ezért nem jellemző, hogy szaporítanák. Természetesen a pontyfélékre kidolgozott szaporítási eljárás a bodorka esetén is alkalmazható”- folytatta a faj ismertetését az Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet kutatója.


A halimádók számára minden bizonnyal a kifogásával és felhasználásával összefüggő tudnivalók a legizgalmasabbak.

„Viszonylag könnyű horgászzsákmánynak számít. A gyerekek is többnyire ezzel a fajjal találkoznak az elsők között, amikor horgászni kezdenek. Általában finomszerelékes készséggel eredményes rá a horgászat, valamilyen élőcsalival (földigiliszta, csontkukac) vagy - nagyobb példányok esetén -kukoricával lehet eredményes a horgászata. Száraz, szálkás húsa van. Leggyakrabban fűszeres lisztben kisütve, illetve halászlevek alaplevében fogyasztják.”


Eu-Solar 11.06.Paul Metal Signs 11.06.Elektro Nobilis 11.06.Edutron 11.06.Róna Ker-Tész 11.06.Siker Kft. 11.06.SZTE 11.06.Solarcity 11.06.ETD 11.12.Anzo Perlit 11.06.Kaszás Oltvány  11.06.KT Partners 11.06.Dél-Nyugat 11.06.PV Sun 11.06.PRT TEchnologies 11.06.NRG Services 11.06.Ideál Solar 11.06.Solar Electric Kft. 11.06.Minisat 11.06.Hasulyó Bt. 11.06.Tiszta Energiák 11.06.Manitu Solar 11.06.Infrahőkép 11.06.TOP NRG 11.06.Nádasdi Baromfi eladó gép 11.06.Renewal 11.06.Fábián Group 11.06.Végtelen Energiák 11.06.
PRINT LAPOK