Élelmiszer
Az ellenőrzés mérlege
2023. May 02.
Vegyes eredményekkel zárult a 2023-as tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés: a tavalyi évvel összehasonlítva a higiéniai hiányosságok száma csökkent, de a fogyasztók védelme érdekében több terméket kellett kivonni a forgalomból.

A csaknem egyhónapos időszak alatt 2.610 ellenőrzésre került sor, amely 29 esetben figyelmeztetéssel, 208 esetben pedig bírsággal zárult. A hatóság közel 16,5 millió forint bírságot szabott ki. A több mint 12 ezer megvizsgált élelmiszerből 579 tételt, összesen 11,6 tonna mennyiségben kellett kivonni a forgalomból.

Az akció a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával zajlott, az ellenőrzéseket a Nébih és a járási hivatalok szakemberei végezték. A vizsgálatok fókuszában a húsvéti étkezési hagyományokat is figyelembe véve a füstölt húskészítmények, a tojások, a hidegkonyhai készítmények, az édesipari termékek, a zöldségek és gyümölcsök, valamint az alkoholos italok álltak. Az ellenőrzések az előállítás, a forgalmazás és a vendéglátás területeire egyaránt kiterjedtek.

A szakemberek az élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítményekben feltárt hiányosságok és szabálytalanságok miatt 19 alkalommal döntöttek a tevékenység korlátozása mellett. A különböző létesítmények ellenőrzése során az ellenőrök leginkább higiéniai hiányosságokat tártak fel, ennek ellenére elmondható, hogy az idei eredmények e téren pozitív tendenciát mutatnak a tavalyi évhez képest.

A 12.474 hazai és külföldi élelmiszer tétel ellenőrzése során a fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő lejárta, valamint a nyomon követés és a jelölés kapcsán merültek fel problémák. A szakemberek 2022-höz képest dupla annyi, összesen 11,6 tonna, több mint 7 millió forint értékű termék forgalomból történő kivonásáról rendelkeztek annak érdekében, hogy a fogyasztók kizárólag biztonságos élelmiszerekkel találkozhassanak a kereskedelemben.

Az ellenőrzés-sorozat laboratóriumi vizsgálatainak eredményei szerint 97 élelmiszerminta (48 pácolt, füstölt, nyers sonka és 49 hidegkonyhai készítmény), valamint 61 tojásfesték ellenőrzésére került sor a Nébih laborokban.  Ennek során a sonkákkal szemben 14 esetben merült fel kifogás a sótartalom miatt, míg a hidegkonyhai készítmények mikrobiológiai vizsgálata során 3 termék volt kifogásolt. A tojásfestékek vizsgálata 2 terméknél tapasztalt jelölési problémával zárult. Valamennyi kifogásolt termék esetében hatósági eljárásra kerül sor.


Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőFarkas és TársaiAlbaNord 07.10.Lévay Stúdió 07.10.Vanessia 07.10.Zambelli COLORFERR Kft.07.02.Wirax Kft.Hotel Hunor - törölhetőMeva-huElsóVarga és Tsai Kft.TMKKrátkiModinvestBureau Veritas 07.10.SZTETenzi Kft.Szentmihályi-gép Kft.Újvári - Forgácsolóműhely Kft. 07.02.CoolCleanLábatlan VasbetonMAPEI 07.10.Kovács Imre e.v.
PRINT LAPOK