Élelmiszer
Az életben maradás a tét: a kereskedők támogatását kérik a magyar tojástermelők
2022. February 28.
A magyar tojástermelő és tojáscsomagoló vállalkozások kérik a hazai piacon érdekelt forgalmazókat és kereskedőket, hogy vállaljanak szerepet a magyar tojástermelés fenntartásában.

Az állattartóknak az M-es méretű dobozolt étkezési tojásokért ma legalább 40 forint körüli darabonkénti árat kellene kapniuk ahhoz, hogy jelentősen megnövekedett költségeik megtérüljenek és termelési tevékenységeik ne legyenek veszteségesek. 

Komoly gondot okoz a hazai tojástermelő és tojáscsomagoló vállalkozásoknak, hogy csaknem egy éve önköltség alatti árakon kényszerülnek eladni a megtermelt étkezési tojásokat az Európai Unióban kialakult túlkínálat miatt – hangsúlyozza a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége. Az utóbbi időszakban megugró takarmány-, energia-, gáz- és munkaerőköltségek tovább élezték a helyzetet, így ma a hazai tojáspiaci szereplők nagy részének darabonként 3-5 forintos veszteséget kell elkönyvelnie.

Ágazati számítások szerint a vállalkozásoknak most a legolcsóbb technológiával előállított M-es méretű, tízes dobozolású étkezési tojásokért is legalább 40 forint körüli darabonkénti árat kellene kapniuk ahhoz, hogy költségeik megtérüljenek és termelésükkel némi nyereségre tehessenek szert. Ezért az állattartók kérik a forgalmazókat és a kereskedőket, hogy áraikkal ismerjék el jelentős költségnövekedéseiket és járuljanak hozzá a magyar tojásszektor életben tartásához.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége felhívja a figyelmet arra, hogy a hazai termelők jó minőségű, élelmiszerbiztonsági szempontból megbízható és ellenőrzött tojásokkal látják el a fogyasztókat. A legfrissebb tojások tőlük érkeznek a boltok polcaira, és a rövid ellátási lánc miatt a biztonságos tojáskínálat a Magyarországon megtermelt termékekkel garantálható a legkisebb ökológiai lábnyom mellett.

Ha a forgalmazók és kereskedők átlagos árrést alkalmaznak, érdemben nem változtatna a fogyasztói árakon, ha a hazai gazdálkodók az étkezési tojásokért önköltséget elismerő árakat kapnának. Ezért a szövetség kéri a forgalmazásban és kereskedelemben érdekelt vállalkozásokat, hogy támogassák a magyar tojásszektor azzal, hogy áraikkal megfizetik a hazai tojástermelők munkáját.


TMKÚjvári - Forgácsolóműhely Kft. 07.02.Lévay Stúdió 07.10.Szentmihályi-gép Kft.Bureau Veritas 07.10.AlbaNord 07.10.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőKrátkiFarkas és TársaiZambelli COLORFERR Kft.07.02.Vanessia 07.10.Hotel Hunor - törölhetőWirax Kft.ElsóVarga és Tsai Kft.ModinvestLábatlan VasbetonMeva-huTenzi Kft.Kovács Imre e.v.SZTEMAPEI 07.10.CoolClean
PRINT LAPOK