Kult
Az élet nagyon rövid ahhoz, hogy vacakoljunk
2022. May 28.
Kisgyermek kora óta a színi pályára készült, a Nemzeti Színház stúdiósa lett, majd elvégezte a Színház és Filmművészeti Főiskolát, az igazi ismertséget a Família Kft. szappanoperája hozta meg számára.

Csonka András (Pici) július elsején a Rövidzárlat (Black Comedy) című vígjátékban lép fel Nyíregyházán, a Rózsakert Szabadtéri Színpadon, ez adta a beszélgetés apropóját. Kováts Dénes interjúja.

Emlegettünk a múltkor a megyei könyvtárban Zajácz D. Zoltán könyvbemutatóján, mert elmesélte, hogy a zánkai úttörőtáborban szobatársak voltatok. Ott fogalmazódott meg benne, hogy regényt ír. Ha jóval később is, de megvalósult az álma, már a harmadiknál tart.
Húú, nem tegnap volt! Ő a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, én a fővárosi Kazinczy versenyt nyertem meg, így mehettünk a nyolcadik osztályt követő nyáron Zánkára, szép emlékeim vannak a táborról!

Többször felléptél már Nyíregyházán: a Kossuth téren adventi koncertet adtál, láthattunk az Apáca Show és a Legénybúcsú szereplőjeként, július elsején pedig a Rövidzárlatban lépsz színpadra a Veres 1 Színház társulatával.
Ne legyünk mostohák a Játékszínnel: július 28-án is Nyíregyházán szerepelek, mégpedig a Hatan pizsamában című előadásban.

Mennyire ismered Nyíregyházát? Adódott alkarom arra, hogy megnézd városunkat?
Igazából sajnos sosem volt idő, hogy alaposabban feltérképezzem, nagy a lemaradásom, többnyire jöttünk és mentünk. Ettől függetlenül nagyon kellemes élményeim vannak Nyíregyházáról, s nem csak színháziak. Szépségversenyen is jártam, és emlékezetes marad a találkozásom a Hölgykoszorú énekkar tagjaival.

Sokszor, sokfelé, több vígjátékban, illetve musicalben állsz színpadra mostanában: Legénybúcsú, Hatan pizsamában, Nagyvárosi fények, Padlás, de kicsit korábban ott volt a Mary Poppins is…
Valóban, de a Mary Poppinstól már elbúcsúztam. A pandémia miatti kétéves szünet arra döbbentett rá 57 évesen, hogy előbb-utóbb ennek meg kell történnie. Inkább én mondjak búcsút, mint más nekem. Az a szerep kemény fizikai igénybevétellel jár, nem könnyű az én koromban. Jöjjenek helyettem a fiatalok! Persze táncolok még, a mozgás és a tánc jelen van a fellépéseimen, de az más, mint végig táncolni egy komplett előadást. A kondícióm megtartása  lényeges, teszek is érte, de jobbnak láttam lemondani arról a szerepről.

Egy közszájon forgó mondás szerint a színész két okból szokott panaszkodni. Az egyik, ha nincs elég feladata, a másik, ha túl sok. Te a foglalkoztatott színészek közé tartozol. Bírod, esetleg olykor már unod, eleged van?
Ez utóbbi felvetést még feltételezés szintjén is sértésnek venném! Én akkor sipákolok, ha nincs dolgom. Az életem a színházról, a zenéről – és persze a műsorvezetésről – szól, nincs olyan körülmény, ami ezt negatívan befolyásolhatná. Egyedül élek, nekem a munka az életem. Bizonyos kor után persze az ember könnyen elkezd szorongani amiatt, miként alakul a jövője. Van olyan példa előttem – pont a saját apámé –, hogy tudjam, miként ne érjen véget a színészi pályám. Azt az időszakot szeretem, élvezem, keresem, s tartom fontosnak, amikor még én magam is fontos lehetek szakmailag, legalább pár ember számára. Ami azt jelenti, hogy bíznak bennem. Azt biztos nem fogom megvárni, hogy olyan helyzetbe kerüljek, mint apám, aki csak egész apró, jelentéktelen szerepeket kapott pályája végén, az engem nem izgat. A feladatok izgatnak. Szerencsére az életem az utóbbi 25 évben már másról is szól, nem az az ember vagyok, aki csak a színháznak él. Sikerült megvalósítani az álmomat, hogy legyen egy lemezem – az egyből négy lett! –, kialakult a popzenei karrierem is, ami számomra fontos, mert a közönséggel sokkal testközelibb kapcsolatot tudok itt kialakítani. A műsorvezetés a harmadik feladatkör, ami nem volt benne a pakliban, de szerencsére így alakult a kereskedelmi csatornák megjelenésével. Gondolok itt az RTL Klub reggeli műsorában eltöltött tizenegy évre, a Szombat esti lázra, s most már második esztendeje vagyok részese a Life TV reggeli műsorának, amit imádok, mert a korábbi hasonló munka hangulatát hozza vissza. Nagyon jó a csapat, akikkel dolgozunk, minden kollégámmal jóban vagyok. A zene és a műsorvezetés lényeges kiegészítői a színészetnek. Persze nehezíti a dolgomat, hogy a színházi szakmai vezetők azt szeretnék, hogy csak azzal foglalkozzak, de én erre széttárom a karomat és azt mondom, hogy a másik két tevékenységet már senki sem veheti el tőlem. Számomra fontos a műsorvezetés és a popzene is, az élet nagyon rövid ahhoz, hogy vacakoljunk. Azt vallom, mindenki tegyen azért, hogy megvalósítsa álmait, mert több lesz általa.

Jól érzem, hogy fájna neked, ha a három különböző tevékenység közül el kellene hagyni valamelyiket? Ez így, együtt a nagy szerelem?
Bár nem volt mindig így, de mind a háromra van igényem, még ha olykor egyik-másik nem is úgy alakult, ahogy szeretném. Akkor lennék igazán „csonka”, ha valamelyiket kihúznák a lábam alól. Ami azt is jelenti, hogy most már csak az egyik, a másik kettő nélkül nem tenne boldoggá.

A Rövidzárlat különböző színházakban évtizedek óta nagy siker. Hozzád mennyire áll közel? Miért menjen el megnézni a közönség?
Ez a vígjáték világsiker, több szempontból érdekes és különleges. A darab nagy része sötétben játszódik, ami a nézők számára persze jól látható, de nekünk azt kell eljátszani, hogy sötétben vagyunk, éppen ezért vígjáték. Különleges koreográfiája nagyon érdekes a színészeknek is, hiszen a sötétben az ember nem lát. Olyan mozgásokat kell előadnunk, mintha nekimennénk valakinek vagy valaminek a sötétben, de adott esteben az utolsó pillanatban mégsem történik meg. Nagyon vicces a dolog, szinte olyan, mint egy táncjáték, s kicsit mozgásszínház is. Úgy kell viselkednünk, mintha semmit nem látnánk, közben azért technikailag természetesen látunk, a darab pont ettől izgalmas. Persze ez – ha hitelesek akarunk lenni –, megnehezíti a színészek dolgát, akiknek egy nagyon mulatságos sötét világot, vagy láthatatlan világot kell eljátszaniuk. Ebből rengeteg félreértés, váratlan helyzet és nevettető szituáció adódik, megjelennek olyan figurák, akikre senki nem számít.

Életemben nem volt még darab, amit ennyi ideig próbáltunk volna, mint ezt! A Rövidzárlat a pandémia totális áldozata lett: elkezdtük próbálni, jött a lezárás, majd újra és újra. Azt hiszem, nyolc hónapot foglalkoztunk vele, mire előadhattuk közönség előtt. Nehéz volt mindannyiunknak.

A Hatan pizsamában ugyancsak vígjáték. Régóta játsszátok.
Nagyon kedves számomra a szerepem és az előadás is. Ez volt az újjáalakult Játékszín első saját bemutatója 2013 októberében, Gálvölgyi János rendezte. Már túl vagyunk a kétszázadik előadáson! Azért érdekes nekem ez a darab, mert már találkoztam vele 1998-ban, amikor az akkori József Attila színházas kollégáimmal – mint például Besenczi Árpád, Fehér Anna, Radó Denise – csináltuk meg, ráadásul akkor és most is ugyanazt a szerepet, Robertet játszom.

Ez, azt hiszem, elég ritka egy színész életében.
Velem kétszer fordult elő, a másik a Csókos asszonyban Ibolya Ede. Szegeden mutattuk be először, aztán az Operettszínházban.

Sokfelé játszol, gyakorlatilag végig szabadúszóként. Otthon vagy valahol?
A Familia Kft. miatt nem lehettem társulati tag sehol, mert nem alkalmazkodtak színházhoz, azt kellett „főállásban” csinálni. Aztán így maradtam. Nekem jó, bár ma már sokkal nehezebb szabadúszónak lenni. De nem panaszkodom! A Játékszínt tekintem elsődleges otthonomnak, mert ott játszom a legtöbbet. Bárhol dolgozom, szeretem úgy érezni magam, mintha társulati tag lennék. Egyébként ha emberileg –  bárhol legyen is –, nem működne a dolog, nem lennék ott, semmi sem kötelező.

Lényeg, hogy a hármas megmaradjon: a színészet, éneklés és a műsorvezetés?
Ha egyikben nem olyan izgalmas az élet, akkor ott a másik.

A pandémia söpörte el azt az álmomat, hogy legyen egy igazi nagy koncertem, zenekarral, de remélem, hogy az ötletet felkarolja egy olyan producer, akiben megbízom, s megvalósul a közeljövőben. Terveim szerint lesz benne sok minden: zene és színház, minden és olyan, ami én vagyok, amilyennek én látom magamat, s az életet. Pont most lenne időszerű, mert 25 évvel ezelőtt jelent meg az első lemezem Egy pici szerelem címmel.

Drukkolok, hogy sikerüljön!

Gordius InoxCad-ServerLabornumLani ÉpítőEupackHorizont GlobalMizseplastHunlandKer-TészElső Beton bannerDinaxColasStarfol PluszHotel HunorSwisspartsAkvastop QS 2000NektárplastWiraxEtiveraSzilvási GroupDe-Ba Kft.HunitechKaszás OltványTermo Kft.HerbamixEndilineContireg
PRINT LAPOK