Élelmiszer
Az élelmiszeriparban is fontos az innováció
2022. January 27.
Az innovációnak, a technológiai megújulásnak pótolhatatlan a szerepe a versenyképesség megtartásában, ezért az a cél, hogy minél több vállalkozás meglássa a korszerűsítésben rejlő lehetőségeket.

Nagy István agrárminiszter mondta ezt Kaposváron, a városháza dísztermében élelmiszeripari vállalkozások támogatását tanúsító okiratok átadásakor. Úgy vélekedett: „A magyar mezőgazdaság gúzsba volt kötve 2010-ig, akkor fogalmaztuk meg, hogy ezen változtatni kell”. Szerinte ma súlyos milliárdokat fordítanak az élelmiszeripar átfogó korszerűsítésére, ezzel növelhető a feldolgozottság szintje, a nagyobb hozzáadott értéket jelentő áruk mennyisége.

A magyar kormány az ágazat stratégiai jelentőségére tekintettel a korábbi 17,5 százalékról a maximális 80 százalékra emelte az európai uniós vidékfejlesztési forrásokhoz biztosított nemzeti kiegészítő forrás mértékét, ez azt jelenti, hogy a vidék példátlanul nagy, 4265 milliárd forintot fordíthat fejlesztésekre. Az ennek segítségével elindított Megújuló vidék, megújuló agrárium program törekvése a magyar vidék gerincét adó agrárium és élelmiszertermelés teljes modernizációja. A terv az, hogy 2022 nyaráig döntés szülessen a jelenleg rendelkezésre álló háromezer milliárd forintos keretösszegre benyújtott pályázatokról.

A múlt évben az élelmiszeripari üzemek kisebb beruházásaira 50 milliárd forint, komplex fejlesztéseire 200 milliárd forint keretösszeggel írtak ki pályázatokat. Örömteli, hogy a hazai agrárcégek vállalkozási kedvének köszönhetően 1187 pályázat érkezett 400 milliárd forint támogatási igénnyel. A pályázatok elbírálása folyamatos. Az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése című pályázaton eddig 64 kérelem 46,2 milliárd forint támogatást kapott. Somogy megyében 20 pályázatot adtak be 20 milliárd forint értékben, ebből eddig tizenegyet bíráltak el pozitívan, a megítélt dotáció 10,65 milliárd forint. A Stratégiai Terv alapján 400 milliárd forint kihelyezését tervezik az ágazat javára a következő időszakban.

Kaposváron a húsfeldolgozó Kometa 99' Zrt. és a Magyarország egyetlen cukorgyárát működtető Magyar Cukor Zrt. vezető képviselője vett át támogatási okiratot. A Kometa mintegy 2,5 milliárd forint pályázati támogatást nyert el csomagolási technológiájának hatmilliárd forint értékű korszerűsítéséhez, a fejlesztést 2023-ban fejezik be. A cég ezáltal csökkenti a csomagolóanyag-felhasználását és energiafogyasztását, megkönnyíti alkalmazottai munkáját.

A Magyar Cukor 2,4 milliárdot kapott mintegy ötmilliárd forintos projektjéhez. A vállalat növeli az energiahatékonyságot, csökkenti feldolgozási veszteségeit és a piaci kereslethez jobban igazodó csomagológépet telepít.

NektárplastAgro NatúrtápDPMG Zrt.Steel ManufacturingSamu GazdaboltSzilágyi HűtőTitan ContainersErforg-AimDigitas Kft.Borda Gépipari Kft.Metall KraftDamisol Kft.Charlie Hűtő3commGB TradeDerula 05.28.RollspedMAPEI 05.20.Mizse-PlastMáté-MetálPályázat Európa Kft.Berek-VízVC 999 05.28.Hotel Hunor - törölhetőPolgári BankMed-PlastMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőAgroforte Grain
PRINT LAPOK