Élelmiszer
Az élelmiszergyártást erősítenék
2022. February 07.
A következő hét évben mintegy 750 milliárd forintot fordítanak az élelmiszeripar megerősítésére. Eddig már több mint 510 pályázatot nyújtottak be a gyártók, 64 projektről született döntés, 46 milliárdos támogatással.

Jelenleg négyezer élelmiszeripari cég működik Magyarországon, ebből mindössze száz tejtermékgyártó. Az árbevételt és a foglalkoztatást tekintve ugyanakkor ezeknek a cégeknek az aránya 10 százalékos az ágazaton belül. Ebből is látható, hogy közepes és nagyméretű cégekről van szó, amelyek eddig a vidékfejlesztési támogatásokra közvetlenül nem tudtak pályázni. Az új vidékfejlesztési program ezt a problémát hidalja át.

2010 óta a termelési érték 80 százalékkal bővült a tejtermékgyártó-ágazatban (miközben a hazai tejfogyasztás 50%-kal emelkedett), és az export is háromszorosára nőtt. Az üzletláncoknál kapható friss tejtermékeket vizsgálva a magyar termékek aránya magas, viszont alig 25 százalékos a magasan feldolgozott - vaj, sajt, joghurt - termékcsoport esetében. Ez a teljes agrárágazaton belül a legalacsonyabb.

Az egyik támogatott a Happy Tejtermék Kft., a békéscsabai cég 230 millió forintot nyert el. A teljes gyártási technológiát fejlesztése mellett bővítik a szállítóflottát, továbbá informatikai eszközöket vásárolnak.

A Tolnatej Zrt. 1,5 milliárd forintos támogatással tejipari beruházás valósít meg Szekszárdon, alapgépeket, dobozostejtöltőket, vajcsomagolókat cserélnek le, s bővítik a késztermék raktárat és a sajtérlelő kapacitását. A cég éves szinten 260 millió liter tejet dolgoz fel, a mennyiséget 300 millió liter fölé tervezik emelni. A Tolnatej 520 embernek ad munkát, a hazai tejfeldolgozásból 20 százalékkal részesedik, száz százalékos magyar tulajdonban van.

A Mészáros Családi Borászat 300 millió forintos támogatást kap borászatának megújításához, a pénzt technológia- és épületfelújításra fordítják. Az évi egymillió palack bort készítő cég létrehozza az első szekszárdi pezsgőüzemet, amely 15-20 ezer palack pezsgőt állít majd elő évente. Államtitkári vélemény szerint a szekszárdi az egyik legnagyobb fejlődési potenciállal rendelkező magyar borvidék, amely a minőségi borértékesítésben a hazai és az exportpiacokon is jelentős eredményeket ért el, ezért kulcsfontosságú a szekszárdi borászat támogatása. A 2.500 hektáros szekszárdi borvidéken mintegy kétezren dolgoznak a szőlészetben és borászatban. A Mészáros Borház Kft. ebből körülbelül 250 hektáron termő szőlőt dolgoz fel.

Titan ContainersSteel ManufacturingMizse-PlastBerek-VízSzilágyi HűtőMAPEI 05.20.DPMG Zrt.Digitas Kft.RollspedSamu GazdaboltAgroforte GrainVC 999 05.28.3commMetall KraftErforg-AimNektárplastPályázat Európa Kft.Máté-MetálDamisol Kft.Borda Gépipari Kft.Derula 05.28.Charlie HűtőPolgári BankAgro NatúrtápGB TradeMed-PlastHotel Hunor - törölhetőMagyar Kukorica Klub banner - törölhető
PRINT LAPOK