Ezt hangsúlyozta Juhász Anikó az V. Lengyel-Magyar Nyári Egyetem keretében megrendezett, „Élelmezés és élelmiszerpolitika Közép-Európában” című kerekasztalbeszélgetésen.
Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Lengyelországban tartott eseményen kiemelte, hogy a koronavírus, a magas takarmány-, műtrágya-, növényvédőszer- és energiaárak, valamint az állatbetegségek által okozott nehézségeket az orosz-ukrán háború és az idei aszály is súlyosbította. Mindez kiemelte az élelmezésbiztonság stratégiai szerepét és egyúttal felértékelte a gazdálkodók és élelmiszeripari vállalkozások munkáját. Ebben a helyzetben az agrárpolitika felelőssége nagyobb, mint bármikor.
Juhász Anikó megnyugtatónak nevezte, hogy Magyarország az alapvető élelmiszerek többségéből önellátó, tehát a lakosság élelmezése biztosított. Ugyanakkor az élelmezésbiztonság növelése és az ágazat válságállóságának növelése érdekében fontos célja a magyar agrárpolitikának, hogy minden alapvető élelmiszerből haladja meg a termelés a hazai fogyasztást. Ehhez nélkülözhetetlen a társadalmi szemléletváltás, fontos, hogy tanuljuk meg értékelni és megbecsülni az élelmiszert, és csökkenjen az élelmiszerpazarlás.
A helyettes államtitkár fontosnak tartotta kiemelni: hogy az ökológiai gazdálkodás szerepe kiemelkedő az egészséges élelmiszertermelésben és a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodásban. Az uniós szakpolitikai célokkal összhangban a magyar kormány agrárpolitikájának is fontos eleme az ökológiai gazdálkodás fejlesztése. Az Agrárminisztérium célja, hogy az ökológiai gazdálkodás mezőgazdasági területhez viszonyított közel 6 százalékos arányát 10 százalékra növelje 2030-ig.