Köztér
Az EB meghosszabbítja az engedélyt
2024. May 08.
Az Európai Bizottság hat hónappal meghosszabbítja azokat az ideiglenes intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik az uniós tagországok kormányai számára, hogy állami támogatást fizessenek a piaci zavarok által érintett mezőgazdasági és halászati termelőknek.

A brüsszeli testület döntése értelmében a nemzeti kormányok 2024 végéig adhatnak a nehézségekkel küszködő mezőgazdasági vállalkozásoknak 280 ezer euróig terjedő pénzügyi támogatást, illetve 335 ezer eurót nem meghaladó állami szubvenciót a halászattal és akvakultúrával foglalkozó cégeknek.  

A 2022 márciusában elfogadott, állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válságkezelési keretszabály lehetővé tette a tagállamok számára, hogy az ukrajnai háborúval összefüggésben az állami támogatási szabályok által előirányzott rugalmasságot kihasználva támogassák a gazdaságot.

Margrethe Vestager, az versenypolitikáért felelős uniós biztos sajtóközleményében kiemelte: „ezzel a döntéssel az Európai Bizottság ismét megmutatta, hogy képes gyorsan cselekedni, és több időt hagy a tagállamoknak arra, hogy a szükséges támogatást nyújtsák a mezőgazdasági termelők és halászok megsegítésére, akiknek még mindig különleges kihívásokkal kell szembenézniük az Oroszország ukrajnai háborúja által okozott piaci zavarok miatt”. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az ideiglenes állami támogatási eszközöket a konkrét válsághelyzetben felmerülő szükségletek kezelésére kell korlátozni.

A bizottság azt is bejelentette, hogy felülvizsgálja azon támogatások szintjét, amelyek esetében a tagállamoknak nem kell kérniük a testület a jóváhagyását. Több uniós tagállam azt kérte, hogy ez a határérték emelkedjen a jelenlegi 20 ezerről, 50 ezer euróra.

A gazdák Európa-szerte tüntetnek az uniós Zöld megállapodás által rájuk rótt egyre több szabályozás ellen, amely szerintük megnövelte a költségeiket, valamint a külföldi, különösen az Ukrajnából érkező importból származó tisztességtelen verseny ellen.


Samu GazdaboltDamisol Kft.Derula 05.28.Polgári BankTitan ContainersGB TradeMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőBorda Gépipari Kft.Pályázat Európa Kft.Hotel Hunor - törölhető3commMetall KraftSteel ManufacturingCharlie HűtőDPMG Zrt.Máté-MetálMed-PlastBerek-VízMAPEI 05.20.VC 999 05.28.Erforg-AimAgro NatúrtápAgroforte GrainMizse-PlastDigitas Kft.RollspedNektárplastSzilágyi Hűtő
PRINT LAPOK