Köztér
Az aszálykárokról egyeztettek
2022. July 25.
Egyeztetést folytatott az aszálykárokról a hazánkban működő biztosítók képviselőivel Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A cél, hogy az aszálykárt elszenvedett gazdák kártalanítása minél zökkenő mentesebben folyjon a jövőben.

Az Európai Unió területének csaknem felét történelmi léptékű aszály fenyegeti. Magyarországot ugyancsak sújtja ez az időjárási szélsőség: július közepére az 550 ezer hektárt is meghaladta az aszálykár bejelentéssel érintett területek nagysága. A következő hetekben további jelentős számú aszálybejelentés várható. Elsősorban az ország keleti régióiban tapasztalható károk mértékére és a gazdák által bejelentett panaszokra tekintettel az agrártárca szakmai egyeztetésbe kezdett a biztosítók képviselőivel.

Az államtitkár szerint össztársadalmi érdek a jelenlegi, többszörösen válság sújtotta időszakban a gazdák megfelelő tájékoztatása mellett a minél hatékonyabb és gyorsabb kárrendezés. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a biztosítók készüljenek fel megfelelő kárbecslői kapacitásokkal a bejelentések feldolgozására, hiszen a bejelentések eredményessége függ az időtényezőtől.

Hangsúlyozta, hogy különösen a hazai haszonállat állomány megfelelő takarmányozása érdekében a biztosítók engedjék lesilózni azt a kukoricát, amivel a gazdálkodó kármentést végezne. Az egész ország érdeke, hogy minél több magyar gazda folytathassa a termelői munkát. A lakosság élelmiszerbiztonságának záloga ugyanis a mezőgazdasági termelés folyamatosságának biztosítása.

 

VC 999 05.28.Samu GazdaboltNektárplastSteel ManufacturingAgroforte GrainDerula 05.28.Máté-MetálHotel Hunor - törölhetőBerek-VízErforg-AimBorda Gépipari Kft.Magyar Kukorica Klub banner - törölhető3commDPMG Zrt.Titan ContainersCharlie HűtőSzilágyi HűtőAgro NatúrtápRollspedMizse-PlastMed-PlastMetall KraftPályázat Európa Kft.Damisol Kft.Polgári BankGB TradeMAPEI 05.20.Digitas Kft.
PRINT LAPOK