Pályázatok
Az állattenyésztés pályázatai
2022. May 10.
Már csaknem 1600 milliárd forint értékben kötöttek le pályázatokat a gazdálkodók a vidékfejlesztési forrásoknak köszönhetően – hangzott el a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében megrendezett szakmai fórumon.

Hódmezővásárhelyen Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Közös Agrárpolitika kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a mezőgazdasággal és az élelmiszertermeléssel szemben sokrétűek az elvárások, melyekhez a magyar agráriumnak is alkalmazkodnia kell. Hazánk abban érdekelt, hogy a KAP stratégiai terveit még a nyáron elfogadja Brüsszel, így a felkészüléshez a minimálisan megfelelő idő rendelkezésre állhat az agrárágazat számára. A vidékfejlesztési források kapcsán arról beszélt, hogy négy és félszer többet szeretnének gazdaságfejlesztésre fordítani, kétszer annyit zöldítésre, míg a tudásátadásra és generációváltásra másfélszer többet fordítanának, mint a korábbi uniós költségvetési időszakban. Az államtitkár a KAP zöld intézkedéseivel összefüggésben kitért arra, hogy azok egymásra épülnek és kiegészítik egymást, a termelők pedig a saját szükségleteik alapján meg tudják határozni, hogy a többletvállalásokon keresztül milyen támogatásokat tudnak igénybe venni.

Kifejtette, hogy az agrár- és élelmiszeripari beruházási támogatásokhoz kapcsolódó fő célkitűzések a pénzügyi megalapozottság növelése, a termékpálya-szemlélet érvényesítése és a tartós ellátásilánc-kapcsolattal rendelkező pályázók előnyben részesítése a komplex beruházásoknál. Emellett fokozni kell a versenyképességet és a mezőgazdaság hozzáadott értékét is.

Az agrártárca az új állatjóléti beavatkozásokkal elsősorban az állatjóléti feltételek javítását, és ehhez kapcsolódóan az állomány állategészségügyi helyzetének javítását tűzte ki célul. A kiskérődző, méh, baromfi, sertés, tejelő szarvasmarha és húsmarha állatjóléti támogatási jogcímek egy része már idén elindul a vidékfejlesztési támogatások keretében.

Az államtitkár előadásában kitért az agrárium megújításával kapcsolatban a generációváltásra is. A fiatal gazdák támogatása, valamint a tudásátadás ugyanis kiemelt feladata az Agrárminisztériumnak, ezért képzésre, tájékoztatásra, a tanácsadással kapcsolatos feladatokra és az innovációval összefüggő tevékenységre csaknem 90 milliárd forintot fordítanának az elkövetkező időszakban. Az előttünk álló feladatok legfontosabb rövid távú kihívása az állattartásban, hogy gazdálkodóink élni tudjanak, az elmúlt egy évben számukra odaítélt forrásokkal és fejlesztési lehetőségekkel – összegzett.

ColasNyírfa ÁrnyékHerbamixHunlandPrestoUPSBakatorDe-Ba Kft.EtiveraContiregBarancsi ÁgnesIsterraStarfol PluszIlinox Kft.Samu GazdaAgria BiztosításStivasBrandt SáraGordius InoxCad-ServerKovács és TársaCívisagroMizseplastLabornumLőrinczi és Társai 2000NektárplastSZTEKövesdi Kft.Háromkő
PRINT LAPOK