Állat
Az állattartás jövőjéről
2022. May 09.
A legkorszerűbb technológiával felszerelt, lehető legmagasabb fokon automatizált és a legszigorúbb állategészségügyi feltételeknek megfelelő hatékony telepek létrehozása jelenti a hazai baromfiágazat alapanyagtermelésének legfontosabb fejlődési feltételét.

Feldman Zsolt, az agrártárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára tette ezt a kijelentést a Heves megyei Tarnaleleszen, a Nagisz Csoport új pulykatelepének ünnepélyes átadóján. A mintegy 1 milliárd 300 millió forint értékű beruházáshoz mintegy 650 millió forint támogatást nyert el vidékfejlesztési forrásból a cégcsoport, amely tavaly június végén adta be pályázatát az állattartó telep fejlesztésére, s a decemberi pozitív elbírálás után négy hónappal már az üzem átadójára is sor kerülhetett.

Az OTP Csoport tagja, a Nagisz Zrt. és jogelődje már 50 éve foglalkozik pulykatenyésztéssel. Évi 13,5 millió tenyésztojást állítanak elő, ebből 4 milliót keltetésre használnak, a többit bel- és külföldön értékesítik. Az új beruházással cél az évi 15 millió, amivel a világ hetedik legnagyobb pulyka tenyésztojás előállítójává válik a cég. Az új telephely összesen 3600 négyzetméteren közel háromezer pulyka előnevelésére alkalmas. Az állományt teljesen automatizált, korszerű etető, itató, szellőztető, fűtő, hűtőrendszerrel állátott istállóban tartják, amely az állatjóléti és környezetvédelmi normatíváknak maradéktalanul megfelel.

Az államtitkár szerint a baromfiszektor nehézségekből történő kilábalásához és az európai versenytársakkal történő lépéstartáshoz a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program komoly segítséget jelent, hiszen abban az állattartás fontos és hangsúlyos elemként szerepel. 2021-ben 423 milliárd forint támogatásról született döntés állattartó telepek felújításához és létrehozásához kapcsolódóan, ezen belül 143 milliárd forint a baromfiágazat által eredményesen pályázott összeg. Ez is alátámasztja, hogy az ágazatban jelentős a fejlesztési igény. Az értékteremtő gazdasági beruházások 2023-tól is folytatódnak, a pályázatok gyors elbírálásával pedig komoly segítséget kapnak a folyamatosan dráguló költségekkel kivitelezhető fejlesztéseket megvalósító gazdálkodók. Az állattartás, az élelmiszertermelés- és feldolgozás támogatása, a vidékfejlesztési források felhasználása új lehetőségeket teremt a vidéki térségek termelő infrastruktúrájának fejlesztésére, új munkahelyek létesítésére.

Egerkas Kft.Murár DrótFer-ErAgria BiztosításWirax Kft.IlinoxLemezcentrum Kft.Varga AkkuStarfol pluszCemolkerIntegrál-BauFaforgács Bozsity SZTEMetalconstructSzilvási Építők Kft.KevefémCívisagroEtiveraRogemano SeedsOvermatic Kft.Zephyr Kft.Bánfi Kft.Bodrogközi Nonprofit biztosítóLani ÉpítőPetraplast Kft.Halas TűzvédelemTermo Kft.3comm
PRINT LAPOK