Állat
Az állatorvosok szerepe
2024. March 04.
Az állatorvosok alapvető szerepet töltenek be az állatok egészségének védelmében, a fertőző betegségek elleni fellépésben és a vágásra szánt állatok húsának vizsgálatában.

Ezt mondta köszöntőjében Nagy István agrárminiszter az Állatorvostudományi Egyetem diplomaátadó és doktorrá avató ünnepségen. Hozzátette: a világ jelenleg számos nehézséggel néz szembe, amely kihívások megoldásához minden tudást megszerezhettek a hallgatók az egyetemi tanulmányaik alatt. Sokrétű feladatellátásuknak köszönhetően az állatorvosok nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a hazai agráriumban. Példaként említette a hatósági állatorvosok munkáját, akik felügyelik és ellenőrzik, hogy az élelmiszer- és takarmányipari vállalkozók a termelés, a feldolgozás és a forgalmazás minden szakaszában eleget tegyenek az élelmiszerjog követelményeinek.

Hazánk állategészségügyi szakembereinek a madárinfluenzával és a sertéspestissel is szembe kell nézniük. Az eddigi tevékenység sikerességét mutatja, hogy Magyarországon a házi sertésekben továbbra sincs jelen a fertőzés, ugyanakkor továbbra is prioritás a betegség elleni védekezés. Folyamatos kockázatot jelent az északkeleti határvidéken a veszettség, a háború miatt ugyanis elmaradt az ukrán vakcinázás. Feladatot jelent továbbá a sertés PRRS vírus és a szarvasmarha-gümőkór kordában tartása, valamint korunk egyik legjelentősebb, globális léptékű egészségügyi fenyegetésétől, a rezisztens kórokozóktól való védekezés.

A miniszter a szakma további kihívásaival kapcsolatban beszélt a Termőföldtől az Asztalig Stratégia 2030-ig szóló időszakáról is, amely 50%-os csökkenést határozott meg az állattenyésztésben felhasznált antibiotikumok vonatkozásában.

Címlapfotó: Pelsőczy Csaba/AM

Agroforte GrainMed-PlastBerek-VízSzilágyi HűtőErforg-AimBorda Gépipari Kft.GB TradeSamu GazdaboltMAPEI 05.20.Máté-MetálMetall KraftVC 999 05.28.Damisol Kft.Pályázat Európa Kft.3commRollspedMizse-PlastAgro NatúrtápDigitas Kft.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőHotel Hunor - törölhetőTitan ContainersDerula 05.28.Steel ManufacturingPolgári BankCharlie HűtőDPMG Zrt.Nektárplast
PRINT LAPOK