Gép
Az AGROmashEXPO mérlege
2023. January 31.
Véget ért a 41. AGROmashEXPO, amelyet idén ismét az AgrárgépShow-val közösen rendeztek a Hungexpon. A legnagyobb, hazai agrár tematikájú kiállításon 12 ország 300 kiállítója 7 pavilonban mutatta be újdonságait.

Minden eddiginél nagyobb és látványosabb kiállításon találkoztak a hazai és nemzetközi agrárium legfontosabb szereplői: gyártók és felhasználók, agrárgazdasági szakemberek, jogalkotók és szakmai érdeklődők a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A magyar cégek mellett 12 ország, köztük Ausztria, Csehország, Franciaország, Hollandia, Németország, Olaszország és az Egyesült Államok kiállítói mutatkoztak be a mezőgépek, a precíziós gazdálkodás digitális megoldásainak legjelentősebb hazai fórumán, amely az elmúlt évek nehézségei után ismét a régi méreteivel jelentkezett: a látogatók 7 pavilonban, összesen 36 ezer négyzetméteren találkozhattak a 300 kiállítóval.  A kiállítás négy napja alatt csaknem 44 ezren látogattak ki az AGROmashEXPO-ra.

A két színpadon számos színvonalas szakmai programon vehettek részt az érdeklődők. A robotika legizgalmasabb fejlesztéseit mutatta be a PREGA AgRobot Show, amely idén is óriási sikert aratott. Sokan vettek részt a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) által rendezett Szántóföldi Szakmai Napon, valamint a Portfolio kerekasztal beszélgetésein.

A részvevő kiállítók szinte kivétel nélkül a korábbi éveknél nagyobb érdeklődésről számoltak be, és számos üzletkötés is történt. A nehézségek ellenére pozitív hangulat uralkodott a kiállításon.

Digitális forradalom, alkalmazkodó, fejlődő magyar agrárium
A kiállítás megnyitóján minden megszólaló arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar mezőgazdaság az elmúlt évek kihívásaival mindig megbirkózott, és erősebben került ki a nehézségekből.

Néhány éve a pandémia, most a közelben dúló háború hatásai és általában a globális felmelegedés okozta éghajlatváltozás jelentik most a legnagyobb gondot az agráriumnak – hangsúlyozta Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója. „Nincs, és nem lehet kétségünk afelől, hogy ezeket is meg fogja oldani az agrárium, a technológiai haladásnak, az innovációnak és az immáron évtizede tartó digitális forradalomnak hála. (…) Az elmúlt években digitális forradalom zajlott le a mezőgazdaságban. A precíziós mezőgazdaság, a big data és az IoT technológia alkalmazása gyorsan átalakítja a gazdálkodásunkat, és segít abban, hogy kevesebb erőforrással több élelmiszert termelhessünk. Az idei AgromashExpo ennek a digitális forradalomnak az élvonalát képviseli, és az ezt életre hívó gyártók, mérnökök és kutatók kemény munkáját bizonyítja” – tette hozzá a vezérigazgató.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos szövetségének (MEGFOSZ) elnöke, Harsányi Zsolt arról beszélt, hogy az agrárgépgyártók folyamatosan azon dolgoznak, hogy a gazdák precíz, pontos, nagy teljesítményű gépekhez jussanak, és a rövidebb vetési és betakarítási időszak ellenére is profitábilisan művelhessék földjeiket. „Az új technika hihetetlen távlatokat nyit, azonban önmagában mit sem ér, ezért mindennél fontosabb a precíz gépekhez értő mezőgazdasági gépészek képzése” – fogalmazott a szövetség elnöke.

Dr. Nagy István agrárminiszter, a kiállítás fővédnöke megnyitójában azt emelte ki, hogy a nehézségek – a koronavírusjárvány, a folyamatos munkaerő-hiány, az emelkedő input árak, a szárazság – ellenére a magyar mezőgazdaság minden mutatója jelentősen javult az elmúlt 12 évben. A termelékenység például 2,5-szeresére emelkedett, ami Írország után a második legnagyobb növekedés az EU-ban. „Enélkül a fejlődés nélkül a most mögöttünk hagyott évek nehézségei valószínűleg elviselhetetlen terhet jelentettek volna a szektor szereplői számára” – jelentette ki a miniszter, aki fontosnak nevezte, hogy mindezek ellenére a magyar agrárexport az elmúlt években állandó növekedésben tudott maradni. Az agrárgazdálkodás ma már elképzelhetetlen a precíziós gépek nélkül. Hogy ehhez minél több gazdálkodó hozzájuthasson, az állam számos agrártámogatási programot indított, és indít a jövőben is – közölte az agrártárca vezetője.

Tartálykocsi, traktorfejlesztés, vetőmagkezelés, permetező drón, talajoltó baktérium – Termékfejlesztési Díj
A megnyitón osztották ki az agrárium egyik legrangosabb elismerését, a Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díjat, melynek legfőbb bírálati szempontjai között szerepel a termék újszerűsége, a környezetre gyakorolt hatása, a termék innovatív szerepe az agráriumban és alkalmazhatósági értéke a gyakorlatban. A díjazott gépeket és fejlesztéseket a kiállításon is megismerhették a látogatók.

Idén minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés a megmérettetésre, de a már sokak által ismert gépszállítási problémák miatt sajnos az utolsó pillanatokban több jelentkező is visszalépett. Ennek ellenére a Nemzetközi Nagydíjért, gépesítés kategóriában nagy küzdelem alakult ki. Végül – a zsűri döntése értelmében - három pályázat nyert Nagydíjat, öt Különdíjat kapott, tizenketten Prémium oklevélben részesültek.

Nagydíjak
Hazai Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában: Fliegl Abda Gépgyártó Kft. (Fliegl HFW 25.000 centrifugálszivattyús tartálykocsi GUG 45 grúberes hígtrágya injektálóval)
Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában: Agrotec Magyarország Kft. (New Holland T4 F/N/V ültetvényes traktorszéria) és Axiál Kft. (Hetedik Generációs 728 Fendt Vario)

Különdíjak
Hazai Termékfejlesztési díj – Input/Szolgáltatás kategóriában: Martonvásári Bázismag Vetőmagszaporító, Termeltető és Forgalmazó Kft. (Szántóföldi növénytermesztés eredményességének megalapozása és növelése ökológiai innovációval a vetőmagok biológiailag aktív anyagokkal való kezelésével)
Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Digitalizáció kategóriában: KITE Zrt. (Pellenc digitális szőlőtermesztés)
Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában: Axiál Kft. (Horsch Leeb 6.300 VL önjáró szántóföldi permetezőgép) és KITE Zrt. (JCB Fastrac Icon traktor) és Vaderstad Kft. ( Väderstad Proceed vetőgép)

Prémium oklevélben részesültek
Hazai Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában: ABZ Innovation Ltd. (ABZ Innovation L10 permetező drón)
Hazai Termékfejlesztési díj – Digitalizáció kategóriában: Afflield Kft. (MachineryGuide BSC ISOBUS controller és BSC EXT modul) és Axiál Kft. (mAXI-NET 2.0)
Hazai Termékfejlesztési díj – Input/Szolgáltatás kategóriában: Terragro Kft. (BIOFIL® Klíma talajoltó baktérium készítmény)
Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában: Agri Cs Magyarország Kft. (CASE IH Puma 260 AFS Connect) és Agrotec Magyarország Kft. (New Holland by Macdon flexibilis gabona adapterek) és Amazonen-Werke Kft. (Tyrok 400 félig-függesztett váltvaforgató eke) és Axiál Kft. (Berthoud Sniper kamerás gyomfelismerő rendszer) és Fliegl Abda Gépgyártó Kft. (Fliegl KDS 260 Muck Kontroll láncos trágyaszóró) és KITE Zrt. (JCB 524-70 AGRI PRO teleszkópos rakodógép) és Lemken Hungária Kft. (Lemken Solitair DT vetőgépkombináció) és Multiva Magyarország Kft. (Multiva Eforte vetőgép)

Legszebb stand
A KITE Zrt. kiállítási területe érdemelte ki az idén a legszebb standnak járó kitüntetést a nagy standok kategóriájában. A cég a fenntarthatóság jegyében építette fel csaknem 3000 négyzetméteres kiállítási terét, amelyen több mint húsz új és hat old timer gépet mutattak be.


 

Erforg-AimMetall KraftCharlie HűtőMAPEI 05.20.DPMG Zrt.Agroforte GrainVC 999 05.28.3commMizse-PlastNektárplastAgro NatúrtápSteel ManufacturingSamu GazdaboltDamisol Kft.Digitas Kft.Máté-MetálDerula 05.28.Borda Gépipari Kft.Med-PlastMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőSzilágyi HűtőTitan ContainersPolgári BankPályázat Európa Kft.Berek-VízGB TradeHotel Hunor - törölhetőRollsped
PRINT LAPOK