Pályázatok
Az agrárium lehetőségei
2024. March 06.
Az új támogatási rendszer továbbra is segíteni fogja a gazdálkodók alkalmazkodását a megváltozott piaci és termelési viszonyokhoz ki dr. Nobilis Márton szerint. Új pályázatok várhatók.

Az Agrárminisztérium államtitkára egy kalocsai gazdafórumon fontosnak nevezte, hogy az élelmiszeriparban minél magasabb feldolgozottságú termékeket tudjunk előállítani. Éppen ezért az új támogatási ciklus komoly lehetőségeket tartogat a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás hatékonyságának további fejlesztésére.

Tavaly összesen 1.400 milliárd forint jutott el a gazdálkodókhoz, az idei év első két hónapjában pedig újabb 82 milliárd forintnyi forrás érkezett meg, mintegy 42 ezer agrárvállalkozáshoz.  A vidékfejlesztési források több mint fele gazdaságfejlesztést finanszíroz majd, de meghatározó lesz a versenyképességet és a hatékonyságot növelő beruházások támogatása is.

A gazdaságfejlesztési természetű intézkedések egyúttal környezeti és klímacélokat is szolgálnak, ennek megfelelően külön zöld beruházások is szerepelnek a KAP Stratégiai Tervben.

Az állattenyésztési ágazat széleskörű problémái között szerepelnek az elavult létesítmények, a régi technológiák és a magas termelési költségek. Ezek megoldására szolgál a 2024 márciusában megnyíló Állattartó Telepek Fejlesztése pályázat. Szintén márciusban érkezik a Kertészeti üzemek technológiai fejlesztésének támogatása. A pályázatra olyan őstermelők, egyéni vállalkozók, és nonprofit szervezetek jelentkezhetnek, akik működő gazdaságot vezetnek. Ezt követi áprilisban az öntözésfejlesztési pályázat.

2024 júliusában két újabb felhívás jelenik meg. Egyik a Fiatal gazda pályázat 2024, itt a támogatás összege szabadon felhasználható. Szintén kiírásra kerül a Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése című pályázat, amely célja, hogy támogatást nyújtson azoknak a kisebb gazdálkodóknak, akik szeretnének átlépni a saját termelésükből való fenntartás lehetőségének határát, de ezt minimális önerővel vagy nagyobb pályázatokban való részvétellel nem tudják megtenni. A Mezőgazdasági üzemek digitális átállásának támogatására 2024 decemberéig lehet igényelni forrást.

A Magyar Stratégiai Terv az agrárium minden szereplőjének biztosítja a továbbfejlődés lehetőségét az államtitkár szerint, aki nagyon bízik abban, hogy ezek a pályázatok sikeresek lesznek, és lendületet adnak a magyar mezőgazdaságnak és a magyar élelmiszeriparnak.

Dr. Nobilis Márton kijelentette, a jó szakemberek képzése kiemelt fontosságú. Ezért feladatuk olyan képzéseket biztosítani a jövő generációja számára, amely piacképes és azonnal felhasználható tudást jelent a fiatalok számára. Ezért jöttek létre az agrárszakképzési centrumok, amelyek célja, hogy minél modernebb eszközökkel találkozhassanak a diákok és megtanulják azokat használni.


Damisol Kft.Borda Gépipari Kft.MAPEI 05.20.Titan ContainersSteel ManufacturingCharlie HűtőPályázat Európa Kft.RollspedVC 999 05.28.Mizse-PlastErforg-AimHotel Hunor - törölhetőDerula 05.28.Szilágyi HűtőMed-PlastBerek-VízMetall KraftAgro NatúrtápSamu GazdaboltAgroforte GrainDPMG Zrt.3commMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőPolgári BankMáté-MetálDigitas Kft.NektárplastGB Trade
PRINT LAPOK