Köztér
Átrendeződés jöhet az exportpiacokon
2022. April 06.
Az ukrajnai konfliktus jelentős hatással van a magyar mezőgazdaságra, az exportpiac átrendeződése viszont új piacokat nyithat meg a hazai termelők számára – adta közre előrejelzését a K&H Bank.

Az ukrajnai háború miatt az állattenyésztőket a gabona és a napraforgómag drágulása, a takarmányozási költségek növekedése hozzák nehéz helyzetbe, a kőolaj- és földgázellátással kapcsolatos bizonytalanságok pedig a növénytermesztőket. Az exportpiac átrendeződése viszont új piacokat nyithat meg a hazai termelők számára, illetve az agráriumban komoly problémát jelentő munkaerőhiány akár enyhülhet a Magyarországon tartósan letelepedők munkavállalásával.

Tresó István, a bank agrárfejlesztési főosztályának vezetője szerint „az ukrán export kiesésével később a hazai agrárcégek jelentősen növelhetik piaci részesedésüket például Csehországban vagy Lengyelországban, ahol hangsúlyos szereplő volt keleti szomszédunk”. Úgy vélekedett: a jelenlegi árfolyamok mellett az exportpiacok bővülése segítséget jelenthet azoknak a gazdáknak, akik euróban fizetnek alapanyagaikért.

A bank minapi közleménye arra is felhívja a figyelmet, hogy a belső kereslet is nőhet az importot helyettesítő magyar termékek iránt, mivel a gyenge forint miatt egyre drágábbak az importált élelmiszerek. A helyi forrásból származó beszerzések a külső tényezők miatt jelentkező kockázatot is ki tudják védeni.

Az elemzésből kiderül: a világ napraforgómagolaj- és napraforgótáp-exportjának négyötödét, búzakereskedelmének 29 százalékát, kukoricakereskedelmének pedig 20 százalékát adja Oroszország és Ukrajna. A konfliktus kirobbanása óta így előbbi két termény nagyjából 30 százalékkal, amíg a kukorica durván 10 százalékkal drágult. Ezzel az állattenyésztők takarmányozási költségei jelentősen megnőttek, különösen azzal, hogy az etetésre szintén gyakran használt szója ára is jó 40 százalékkal emelkedett egy év alatt.

A K&H kkv bizalmiindex-kutatás eredményei szerint a mezőgazdaságban rendre megjelenő munkaerőhiány jelentősen enyhülhet, ha a Magyarországra érkező menekültek egy része tartósan itt marad, és dolgozni kezd - vélekedik a bank.

HunitechHunlandWiraxContiregSzilvási GroupStarfol PluszMizseplastHerbamixEndilineTermo Kft.Lani ÉpítőHorizont GlobalColasQS 2000Akvastop De-Ba Kft.Cad-ServerGordius InoxEtiveraKaszás OltványEupackDinaxHotel HunorLabornumNektárplastKer-TészSwisspartsElső Beton banner
PRINT LAPOK