Köztér
Átadták a Hungarikum-díjakat
2024. March 26.
Hét nemzeti érték Hungarikum-díjat, a közmédia két műsora pedig Hungarikum Liget Média-díjat kapott a IV. Hungarikum Díjátadó Gálán, amelyet a napokban rendeztek meg a Veszprémi Petőfi Színházban.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter beszédében hangsúlyozta, hogy a hungarikumok, amelyek sajátosan magyar és közép-európai értéket képviselnek, megőriznek minket, és összekötő kapocsként is felfoghatók. Történelmi értelemben utalnak a magyarságra, nem csupán a múltra jellemzőek, de a jobb jövő reményében megjelenő értékek összességét is jelentik - mondta. V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos úgy fogalmazott: a „hungarikumokra szeretettel tekintünk, az örökös elkötelezettségével”. Értékeink segítenek megtalálni helyünket a világban, megmutathatjuk általuk magunkat. Példát adnak és inspirálnak.

A IV. Hungarikum Díjátadó Gálán díjat kapott a magyar cifraszűr, a lángos, a Pozsonyi kifli, a füredi Anna-bál, a székelykapu, a teqball mint sport, és a höveji csipke. A Hungarikum Liget Média-díját a Kossuth Rádió Országjáró műsora, valamint a Duna Televízió és a Duna World csatornán futó Ízőrzők című filmsorozat munkatársai kapták meg. Az Országjáró című műsor 2018 óta hallható a Kossuth Rádióban, segítségével a hallgatók hétről hétre bebarangolhatják a Kárpát-medencében élő magyarság különleges helyeit, bepillantást nyerhetnek az adott tájegység kulturális, építészeti és gasztronómiai örökségébe. Az Ízőrzők a Duna Televízió és a Duna World csatornán 2007 óta látható országjáró, ismeretterjesztő filmsorozat, amelyben az alkotók, Róka Ildikó és Móczár István a helyi ízek, gasztronómiai különlegességek mellett a meglátogatott településeket is részletesen bemutatják.

A Hungarikum-média díjat az Országgyűlés alelnöke alapította, és olyan médiumok, szerkesztőségek, műsorok képviselőinek munkáját ismerik el vele, akik sokat tesznek a hungarikum mozgalom népszerűsítéséért. A díjazottak Tóth Péter grafikusművész kisplasztikáját kapták meg. A patinázott színesfém ötvözet és a csiszolt gránit felhasználásával készült alkotás a napkorongot óvón közrefogó stilizált kezekkel a hungarikum szellemiségét szimbolizálja. Magassága a posztamenssel 420 milliméter.

A gála megrendezésének célja, hogy felhívják a figyelmet nemzeti értékeink megbecsülésének fontosságára. Az első gála 2013-as megrendezése óta összesen 82 „hungarikum gazdának” adták át a díjat - áll a szervezők által kiadott közleményben.

Címlapfotó: Vermes Tibor/AM

VC 999 05.02.CincillaSzilágyi HűtőOrbán KályhaAtukavíz1 05.01.-igMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőAtukavíz2Agrologica 04.17.Pályázat Európa Kft.GyümölcsgépMáté Metál 04.17.Magyar Pékség Kft.Agroforte GrainIvóvíz6Gordius Solution tenderCharlie HűtőDPMG Zrt.Formula GPHotel Hunor - törölhetőHajdú László diófa banner - törölhetőCincilla2Fórum Plussz Kft,Horváth és HuszárSzalkai és TársaAgro NatúrtápSzamos AblakAtukavíz3Derula
PRINT LAPOK