Piactér
Aszályhelyzetben is hasznos a riolittufa
2022. October 07.
A klímaváltozás eredményeként évről évre egyre kevesebb csapadék hullik, melynek a talajban való megőrzése kulcsfontosságú feladat.

Sajnos a kevés csapadékot hozó teleket szintén száraz tavaszok követik, ezért talajaink nedvességtartalma csökken, így nem tudunk kellőképpen felkészülni az aszályos nyári hónapokra. A kevés csapadék mellett talajaink állapota is gátolja a nedvesség megőrzését.

A kötött, tömörödött talajokról elfolyó víz amellett, hogy nem hasznosul, még az eróziós hatást is növeli, a laza szerkezetű, humuszban szegény, csekély víztartó képességű homoktalajokban viszont (túl) gyorsan a mélyebb rétegekbe szivárog.

A megfelelő agrotechnikai eljárásokkal, a humusztartalom növelésével, takarónövények alkalmazásával és a kapilláris vízmozgás biztosításával a talajban lévő nedvesség nagy része megőrizhető!

A lehető legkevesebb műveléssel és annak helyes időpontjának megválasztásával is nagyban csökkenthető a párolgó felület.

A talajtakarás, az elhalt növényi részek talajfelszínen hagyása szintén segíthet a párolgás csökkentésében, miközben a gyökerek által létrehozott repedések segítik a víz talajba szivárgását.

Mindezek mellett természetes anyagok talajba keverésével ugyancsak sokat segíthetünk a talaj vízgazdálkodásán. Erre a célra kiválóan alkalmas a riolittufa, amely jó víztartó tulajdonsága mellett számos egyéb előnnyel is rendelkezik.

A riolittufa tulajdonképpen a vulkáni hamu lerakódása, mely magas mikro- és makroelem tartalom mellett előnyös szerkezettel is rendelkezik.

 A talajba keverésével - köszönhetően az ioncserélő képességének - csökkenthető a talaj savanyúsága, szemcseméretéből adódóan pedig a talaj kötöttsége is.

Szerkezetéből adódik, hogy térfogattömegéhez képest 20-25% vizet is képes megkötni, ez pedig egyaránt előnyös aszályos és belvizes időkben egyaránt.

A riolittufa tehát kiegyenlítettebbé teszi a talaj vízgazdálkodását azzal, hogy csapadékos időben felveszi a többlet nedvességet, amely a mélyebb részekbe szivárogna, majd aszályos időben visszaadja azt a talajnak, illetve lazító hatásának köszönhetően segíti a nedvesség talajba szivárgását.

Szántóföldön, kertészetben is jól alkalmazható a riolittufa, a talaj felső 20 centiméteréig bekeverve, illetve ültetéskor az ültetőgödörben alkalmazva.

Jó víztartóképességére más területeken is felfigyeltek. Előszeretettel alkalmazzák földkeverékekben, de jelentős mennyiségben használják zöldtetők építésekor az alsó víztartó réteg és a felső termesztőközeg alapanyagaként.

Az alábbi ábrán is jól látható, hogy a növények számára elérhető víz mennyisége mennyivel nagyobb a riolittufa esetében, mint a legtöbb mezőgazdasági termesztésbe vont talajoknál.

Vízkapacitás a riolittufában

Minta származása

azonosító

elérhető víz

szabadföldi vízkapacitás

holtvíztartalom

hasznosítható nedvességtartalom

Bodrogkeresztúr

riolittufa 1

35,3

9,6

25,7

riolittufa 2

35,2

9,7

25,5

riolittufa 3

35,4

9,7

25,7

 

 

Átlag

25,63

 
A hasznosítható nedvességtartalom átlaga a hazai termelőtalajokban (riolittufa nélkül) 8-14%

 

A riolittufa fent említett jó tulajdonságait nem csak a mezőgazdaságban és a kertészetekben kamatoztathatjuk, hiszen a lakosság számára is elérhető füvesítés, ültetés céljára, három különböző szemcseméretben, 10 kilogrammos kiszerelésben.

A termékek megvásárolhatók lesznek a hamarosan induló webshopunkban.

Készítette: Podráczki Károly
agrármérnök
Mobil +36/70/524-3774
karoly.podraczki@colas.hu

Róna Tamás Kft.Kovács GépszerKaszás Oltvány3commWiraxRichter MérnökirodaAgromenza Agria BiztosításAtukavíz Kft.Háromkő Bt.CrhysatoxMizse-PlastCemolkerLidra bannerNovomixVass AcélszerkezetHidromechanika Kft.Royal NyomdaKirály-SzerszámSapiro TranszBánfi Kft.Borda Gépipari Kft.Felső-Bácskai AgrolaborTexor Kft.Nanosegment/Digitális birtok bannerBánfi Kft.LaborniteLiemzo
PRINT LAPOK