Köztér
Aszályhelyzet és kárenyhítés
2022. August 26.
Magyarország egész területére aszályhelyzetet hirdetett az agrárminiszter. A korábbi gyakorlattól eltérve, a már nyár végén kihirdetett aszályhelyzet megalapozza a kárenyhítési rendszerben az aszálykárok utáni kárenyhítő juttatás igénylését.

Emellett megkönnyíti a termelők ügyintézését az agrártámogatásokhoz kapcsolódó vis maior bejelentéseknél is.

Az október 31-i törvényi határidő előtt jóval, a Földművelésügyi Értesítő LXXII. évfolyamának 2022. augusztus 19-i számában megjelent az agrárminiszter közleménye, amelynek értelmében a 2022. kárenyhítési évben Magyarország egész területén aszályhelyzet alakult ki, így az ország teljes területén bekövetkezett aszálykárok után lehet majd kárenyhítő juttatást igényelni a kárenyhítési alapból. A károsult termelőknek a jogosultsági feltételeknek is meg kell felelniük annak érdekében, hogy a kárenyhítő juttatást igénybe vehessék.

Erről bővebb információ az alábbi linken érhető el: https://kormany.hu/hirek/az-idojarasi-karesemenyek-bejelentesi-szabalyai

Az aszályközlemény megjelenése segíti a termelők ügyintézését is: az aszálykárok kapcsán az egyes agrártámogatási jogviszonyokból eredő kötelezettségek teljesítése alóli mentesülés érdekében a Magyar Államkincstárnak küldött vis maior bejelentéseket gyorsabban elfogadhatják. Az ehhez szükséges jogszabály-módosítás hamarosan megjelenik.

Az aszály miatt biztosított rendkívüli hitelmoratórium lehetősége, a biztosítási kárelőleg fizetés előírása, az öntözéshez kapcsolódó egyszerűsítések, és az új takarmányszállítási támogatás mellett az Agrárminisztérium minden olyan adminisztrációs könnyítést megtesz, ami segíti a gazdálkodók életét. 


 

CrhysatoxAgromenza LaborniteVass AcélszerkezetRichter MérnökirodaNovomixKirály-SzerszámRóna Tamás Kft.Atukavíz Kft.WiraxNanosegment/Digitális birtok bannerBánfi Kft.Bánfi Kft.Texor Kft.Royal NyomdaSapiro TranszLidra bannerLiemzoKovács Gépszer3commKaszás OltványCemolkerHáromkő Bt.Hidromechanika Kft.Mizse-PlastAgria BiztosításFelső-Bácskai AgrolaborBorda Gépipari Kft.
PRINT LAPOK