Élelmiszer
Árcsökkenés a világpiacon
2024. February 13.
Csökkentek a globális élelmiszerárak januárban havi összevetésben az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára frissen felkerült adatok szerint.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Januárban a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe immár a hatodik egymást követő hónapban esett és 118 pontra, 2021 februárja óta a legalacsonyabb szintre süllyedt. Az átfogó index januárban egy százalékkal csökkent havi szinten és 10,4 százalékkal állt alacsonyabban a 2023. januárinál.

Januárban a FAO gabonaárindexe 2,2 százalékkal süllyedt havi összevetésben. A búza, a kukorica ás az árpa ára is csökkent, ugyanakkor a rizs ára emelkedett decemberhez képest. Januárban gabonaárindex 18,6 százalékkal állt alacsonyabban, mint egy évvel korábban.
Januárban a növényiolaj-árindex marginálisan, 0,1 százalékkal emelkedett havi bázison, éves szinten pedig 12,8 százalékkal csökkent. A stagnáláshoz közeli havi változás annak köszönhető, hogy a magasabb globális pálma- és napraforgómag-árak ellensúlyozták az alacsonyabb szója- és repceolaj jegyzések hatását.

A cukorárindex 0,8 százalékkal emelkedett januárban havi összevetésben, és így 15,9 százalékkal magasabban állt a mutató a 2023. januári értékéhez viszonyítva. A cukorjegyzés emelkedését elsősorban az átlag alatti brazíliai esőzések várható hatásaival kapcsolatos aggodalmak, valamint a kedvezőtlen thaiföldi és indiai termelési kilátások okozták.

A húsárindex januárban már a hetedik egymást követő hónapban esett havi összevetésben. Az év első hónapjában 1,4 százalékkal csökkent decemberhez képest, és 1,2 százalékkal maradt el 2023 januárjához képest, részben annak tulajdoníthatóan, hogy a sertéshús jegyzései enyhén csökkentek a kínai import visszaesése miatt.

A FAO tejárindexe havi szinten gyakorlatilag stagnált, éves bázison pedig 17,8 százalékkal csökkent januárban. Januárban nőttek a vaj és a teljes tejpor nemzetközi árjegyzései, ami nagyjából ellensúlyozta a sovány tejpor és a sajt árcsökkenését.


Gordius Solution tenderAtukavíz1 05.01.-igFormula GPPályázat Európa Kft.VC 999 05.02.Hajdú László diófa banner - törölhetőIvóvíz6Cincilla2Agro NatúrtápMagyar Pékség Kft.Szalkai és TársaAgrologica 04.17.DerulaMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőCincillaAtukavíz2Szilágyi HűtőFórum Plussz Kft,Szamos AblakHorváth és HuszárAtukavíz3GyümölcsgépCharlie HűtőMáté Metál 04.17.DPMG Zrt.Hotel Hunor - törölhetőAgroforte GrainOrbán Kályha
PRINT LAPOK