Növény
Aratás Zalában
2022. July 26.
Zala megyében a közel 50 ezer hektáros terület 70 százalékán végeztek az aratással. A megye északi részeit sújtó aszályos időjárás miatt a termésátlagok alacsonyabbak, mint a korábbi években.

A 6.446 hektáron termelt őszi árpát betakarították, a hektáronkénti átlaghozam 5,6 tonna volt.

Őszi búzából 5,5 tonna termett hektáronként, a csaknem 30 ezer hektárnyi terület közel 60 százalékán aratták le a gabonát.

A 13.417 hektáron nevelt repce termése 2,6 tonna volt hektáronként. Az 540 hektáros tritikálé  átlaghozama hektáronként 4,5 tonna, míg az 1231 hektáros tavaszi árpáé 4,6 tonna. A tritikáléból a termés 70 százalékát, tavaszi árpából pedig 30 százalékát takarították be.

A zabföldeken is elkezdődött az aratás, az 587 hektáros területen 3,5 tonna termésre számítanak hektáronként.

A tavaszi vetésű növények közül a csapadékhiány és a forróság leginkább a 26.150 hektáron termesztett kukoricát viseli meg. A napraforgó látszólag jobban bírja, de a tápanyagbeépülés gyengébb lesz a magokba.

A gazdálkodók jelenleg az aratási és a hozzá kapcsolódó munkákat (szalmabetakarítás, tarlóhántás) végzik. A másodvetések csak egy kiadósabb eső után kerülnek a földbe.


Starfol PluszContiregCívisagroMizseplastLőrinczi és Társai 2000IsterraNyírfa ÁrnyékHáromkőSamu GazdaAgria BiztosításLabornumDe-Ba Kft.EtiveraBarancsi ÁgnesSZTEHunlandNektárplastHerbamixBrandt SáraBakatorKövesdi Kft.PrestoUPSIlinox Kft.ColasGordius InoxCad-ServerStivasKovács és Társa
PRINT LAPOK