Élelmiszer
Árak és élelmiszerek
2022. May 17.
Míg hazánkban jelentősen emelkedett számos élelmiszer ára áprilisban, másutt egyes termékek árnövekedése mellett némileg visszaesett, elsősorban a növényi olajok drasztikus, valamint a gabonafélék enyhe árcsökkenése hatására.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO által ismertetett adatok szerint az áprilisi árindex 158,5 pont volt, 0,8 százalékkal alacsonyabb a márciusi rekordszintnél. Ugyanakkor tavaly áprilishoz képest a mutató 29,8 százalékkal volt magasabb.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

A növényi olajok árindexe áprilisban 5,7 százalékkal csökkent a márciusi rekordszinthez képest. Ennek oka a pálma-, napraforgó- és szójaolaj világpiaci árának a csökkenése. A repceolaj jegyzései eközben emelkedtek.

A gabonaárindex áprilisban 0,4 százalékkal csökkent márciushoz képest. A márciusban rekordmagasságot elérő takarmánygabona világpiaci ára áprilisban 1,8 százalékkal, míg a kukoricáé 3 százalékkal mérséklődött, ahogy nőtt az argentin és brazil termények piacra jutása.
A tejtermékek árindexe 0,9 százalékkal emelkedett márciushoz képest, ezzel nyolcadik hónapja jegyeztek fel növekedést. Tavaly áprilishoz képest 23,5 százalékkal emelkedett az index. A legnagyobb mértékben a vaj világpiaci ára emelkedett idén áprilisban, amit a napraforgóolaj és margarin jelenlegi hiányával összefüggő keresletnövekedés okozott.

A FAO húsárindexe 2,2 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, és ezzel rekordszintre emelkedett, mivel drágult a baromfihús és a szarvasmarhahús. A baromfihús árait befolyásolták az Ukrajnából származó export fennakadásai és az északi féltekén terjedő  madárinfluenza-járvány. Ezzel szemben a juhhús ára kissé csökkent.

A FAO cukorárindexe 3,3 százalékkal nőtt, amit részben a magasabb etanolárak okoztak és azok az aggodalmak, hogy lassan indult az idei betakarítás Brazíliában, amely a világ legnagyobb cukorexportőre.

 

Bozsity Bt.HirezEtiveraNumizmatikTermo Kft.DinaxOvermatic Kft.NektárplastIsterraMimiko Kft.LabornumDr. Barancsi ÁgnesBánfi Kft.ContiregHotel HunorWirax Kft.Egerkas Kft.Swisspart/DroneoneVarga AkkuCad-ServerCPDCSzilvási Építők Kft.Gordius Inox
PRINT LAPOK