Élelmiszer
Április után májusban is csökkentek az élelmiszerárak
2022. June 10.
A FAO jelentése szerint immár második hónapja csökkentek a világ élelmiszerárai. A hétköznapokban azért nem érezhető igazán, mert az élelmiszerár-indexet leginkább növény olajok és a tejtermékek 3,5%-os csökkenése húzta le.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Az FAO által publikált adatok szerint májusban az átfogó árindex 157,4 pont volt, ami 0,9 százalékkal alacsonyabb az áprilisinál, amikor 0,8 százalékos csökkenést mértek. A tavaly májusi összevetéshez képest viszont az élelmiszerárak 22,8 százalékkal voltak magasabbak idén.

Részletezve:
A növényi olajok árindexe 3,5 százalékkal csökkent, legfőkébb a pálma-, napraforgó-, szója- és repceolaj világpiaci árának mérséklődése miatt.

A tejtermékek ötödik havi árindexe szintán 3,5 százalékkal csökkent. Ezzel egy nyolc hónapos emelekedési görbét tört meg. A tavalyi azonos időszakban mért idexhez képest, viszont 20,5 százalék a növekedés. Valamennyi tejtermék ára csökkent, de a tejpor és a vaj mérséklődése ezek közül is kiemelkedik.

A cukorárindex 1,1 százalékos csökkenést mutatott, ami bíztatót, az elmúlt két hónapban tapasztalt erős emelkedés után, bár az adatokat erősen befolyásolta a korlátozott globális import kereslet, viszont a jövőre nézve további bizakodásra adhat okot, a rendkívül kedvező indiai terméskilátások.

A gabonaárindex - természetesen - ismét emelkedett. A mostani 2,2 százalékos növekedéssel, már 39,7 százalékos drágulás tapasztalható a tavaly májusi árakhoz képest. Az emelkedés egyik katalizátora a búza, melynek nemzetközi ára, immár negyedik hónapja szignifkánsan emelkedik, a mostani 5,6 százalékos drágulás következtében, immár 56,2 százalékkal drágább, a tavalyi évhez képest. A kilátások ez esetben nem túl rózsásak, hisz az indai búzaexport-tilalom még mindig érvényben van, és az oroszok Ukrajna elleni agressziója is jelentős mértékben felfelé hajtja az árakat. Ennek következtében záros határidőn belül elérheti a 2008-as rekord magas szintet az árindex.
 

A húsárindex minimálisan, mindösszesen fél százalékkal nőtt, ám ezzel is rekord magasságokba emelkedett. Ugyan a sertés- és juhhús árak csökkentek - a marhahúsé pedig stagnált - ám a meredek baromfihús áremelkedést ezek nem tudták ellensúlyozni.

 

Dr. Barancsi ÁgnesOvermatic Kft.IsterraNumizmatikEgerkas Kft.Bozsity Bt.Bánfi Kft.Gordius InoxLabornumDinaxCad-ServerVarga AkkuWirax Kft.HirezSwisspart/DroneoneHotel HunorContiregSzilvási Építők Kft.Termo Kft.Mimiko Kft.NektárplastEtiveraCPDC
PRINT LAPOK