Köztér
Alkalmazkodási stratégia kell
2024. February 02.
A mai gazdasági és piaci viszonyok között ahhoz, hogy a gazdálkodók talpon maradjanak, valamilyen alkalmazkodási stratégiát kell választaniuk. Ehhez jelentős segítséget nyújt a hazai agrártámogatatási rendszer.

A 42. AGROmashExpo és AgrárgépShow rendezvényen tartott szakmai konferencián Feldman Zsolt ismertette, hogy a 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitika (KAP) feltételrendszere számos elvárást fogalmaz meg a gazdáknak, azonban emellett megannyi lehetőséget is rejt magában. Az ukrán gabona okozta kihívásokat és a versenyképességet taglalva az államtitkár hangsúlyozta az egyedi alkalmazkodási stratégiák megvalósításának fontosságát. Példaként említette a szántóföldi növénytermesztők esetében a termelési szerkezet diverzifikálását vagy a területek mind nagyobb hányadán értékesebb növényi kultúrák termesztését, amelyhez hatékony segítséget nyújthatnak az agrártámogatások.

Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára bemutatta, hogy az új Közös Agrárpolitika erősödő uniós zöld elvárásai, amelyek az éghajlatváltozáshoz, a természeti erőforrások használatához, valamint a tájak és a biológiai sokféleség megőrzéséhez kapcsolódnak mit jelentenek a gyakorlatban, hogyan kezeli azokat a hazai agrártámogatási rendszer.

Részletezte a 2024. évi egységes kérelemhez és az Agrár-ökológiai Programhoz kapcsolódó várható változásokat is, amelyek a gazdálkodói jelzések alapján kerültek kidolgozásra. Az egységes kérelmek esetében egyebek mellett számos eljárási szabály átkerült a KAP végrehajtási rendeletbe, továbbá egyszerűsödött a másodvetés betakarításának a bejelentése. Az Agro-ökológiai Programban korábban, ha egy termelő nem teljesítette az előírásokat, akkor a teljes támogatástól elesett. A beavatkozás újdonsága, valamint az ágazati és a finanszírozói visszajelzések indokolták a sávos szankciórendszer bevezetését.

Papp Zsolt György helyettes államtitkár arról adott tájékoztatás, hogy tavasszal kívánja az agrártárca megjelentetni a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások első pályázati csomagját, amely magában foglalja az élelmiszeripar és borászat, a takarmányipar, a kertészet és az állattartás beruházásait segítő felhívásokat. Ismertette a pályázati felhívásokhoz kapcsolódó legfontosabb információkat, a kiemelt értékelési szempontokat, a kisebb és nagyobb projektek szétválasztott kezelését, valamint hogy előleg finanszírozási konstrukció készül. Kitért arra is, hogy valamennyi támogatási konstrukció esetében széleskörű szakmai egyeztetést folytatnak. A meghirdetésre kerülő pályázatok lehetőséget biztosítanak majd a gazdaságok számára, hogy az elmúlt két év gazdasági-piaci változásaira reagálva, a termelésüket hatékonyabbá tegyék, vagy akár a több lábon állás irányába nyithassanak.


DigitasBerek-VízNanosegment 09.08.Erforg-AimIlinoxSizolev 07.25.Cad-ServerForest PowerDPMG Zrt.Agroforte GrainMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőHotel Hunor - törölhetőCharlie HűtőNRG Services Kft. 07.29.Mizse-PlastPályázat Európa 08.01.ModinvestGB-TradeMEVA-HUMagyar PékségAboszol 08.01.NektárplastOtis Bt.Borda Gépipari Kft.Lévay StúdióIsterraKovács ImreMed-Plast
PRINT LAPOK