Kult
Alföldi Róbert-interjú a Tiszatáj onlineon
2022. May 11.
A Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházban, Alföldi Róbert rendezésében április 29-én tartották Székely Csaba Mária országa című új darabjának premierjét. A bohózatba hajló játék a történelmi tényekre ügyelve a Nagy Lajos király halála utáni Magyarország zűrzavaros, ma is ismerősnek tűnő viszonyaiba enged bepillantást.

– Valóban bohózat, talán csak attól más, mint egy klasszikus bohózat, hogy teljesen történelmi tényeken alapul. Elgondolkodtató, hogy nemcsak a manapság történő dolgok hatnak néha bohózatnak, hanem már Nagy Lajos halála után, azaz az 1380-as években is hasonló volt a helyzet Magyarországon. Székely Csaba nagyon alapos, komoly kutatómunkát végezett annak érdekében, hogy történelmi szempontból halálpontos tudjon lenni. Igazából nincs is a darabban semmilyen kitalált történet, amitől még tragikusabbnak gondolom az egészet. Meghal egy nagy király, de nincs fiú örököse, csak lányai vannak, és velük próbálnak valamit kezdeni. Arról szól a darab, hogy ebben a bizonytalan helyzetben ki ragadja magához a hatalmat. Teljes zűrzavar – fogalmazott Alföldi Róbert.

Nyári teendőiről ezt mondta az interjúban:
– Dél-Koreában, Tegu városában van egy nagyszabású musicalfesztivál, amelyre nyitó előadásként meghívták a Pozsonyban rendezett Turandot-produkciómat. Csak a mese a közös, a musicalnek semmi köze Puccini operájához. Csodálatos multikulti előadás lesz: kortárs koreai musical egy magyar rendezőtől szlovák nyelven Dél-Koreában. Nagyon sok Network-előadásom is lesz a nyáron a Centrál Színházban. Rengeteget játszottam ebben az évadban is, kicsit elfáradtam. Szeretnék majd a nyáron elutazni pihenni. Valami olyan helyre gondoltam, ahol kevés honfitársammal találkozhatok, és ahol nincs semmi, hogy ne legyen lelkiismeret-furdalásom, mit nem néztem meg a múzeumban, ha két hétig csak fekszem a vízparton és olvasok.

Arról, hogy pályázik-e a Szegedi Nemzeti Színház (és a hozzá csatolt Szegedi Szabadtéri Játékok) igazgatói posztjára:
– Nem pályázom. Akkor gondolkoztam színházvezetésben, amikor volt erre belülről fakadó művészi indíttatásom. Önmagában a színházigazgatás nem érdekel, csak akkor hoz lázba egy ilyen feladat, ha olyan emberek kerülnek körém, akikkel együtt szeretnék maradni, akikkel csapatot lehet alkotni, és közösen lehet valamit csinálni. Fogalmam sincs, kik fognak pályázni Szegeden. Nehéz egy ilyen posztra megtalálni a megfelelő embert, mert kell, hogy legyen víziója, ugyanakkor szakmailag és pszichésen is nagyon higgadtnak kell lennie. Ez elengedhetetlen, mint ahogyan iszonyúan fontos a józan ész, a ráció is egy ilyen mamutintézménynél.

A teljes interjú itt olvasható: https://tiszatajonline.hu/szinhaz/mindenki-maganak-akarja-a-hatalmat/

 

Király és Király banner 24.03.17-igMg. FalkerLidraForest PowerMagyar Kukorica Klub bannerFém- ls Faipari SzövetkezetKén Kft.Borda Gépipari Kft.DigitasMizse-PlastAtukavíz3Atukavíz1Go-Mo Kft.3commKaunisDamisolHajdú László diófa banerErforg-AimMed-PlastHotel HunorDosanAgroplast kft.Berek-VízAtukavíz2GB TradeCad-ServerIsterraSóstótarg
PRINT LAPOK