Gép
AGROmashEXPO: a termékfejlesztés Nagydíjasai
2024. January 19.
Január 24-én nyit és 27-ig tart az idei AGROmashEXPO, Agrárgép Show, Szőlészet és Pincészet szakkiállítás Budapesten, a Hungexpo kiállítási csarnokaiban.

A megnyitó előtt már lezárult a Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési díj pályázatok értékelése. Ezúttal is digitalizáció, gépesítés, imput/szolgáltatás kategóriákban lehetett nevezni. A szokásosan kétkörös zsűrizés második fordulójában, a szakma jeles képviselőiből álló grémium, komoly vitákat sem nélkülöző megbeszélés után az alábbi döntést hozta: három pályázat nyert Nagydíjat, hat Különdíjat kapott és tizenkilencen Prémium oklevélben részesültek.

A Nagydíjasok:

Hazai Termékfejlesztési Nagydíj – Gépesítés kategóriában:
Farmgép Fejlesztő és Gépgyártó Kft. – Kertitox – ISM Drone Field Base

Az ISM Technology 2017 óta kutatja a drónos permetezés hatékonyságát, több mint 15 ezer tesztrepülés és 10 ezer hektárnyi terület bevonásával. A cél, hogy megállapítsák, a drónok kiválthatják-e a hagyományos földi növényvédelmi módszereket, hogyan illeszthetők a jogi keretek közé, milyen kiszolgáló eszközök és felügyeleti rendszer szükséges a biztonságos működtetéshez. Ezen tapasztalatokból kiindulva, a FARMGÉP technikai tapasztalataival és az ISM kutatási eredményeivel és tapasztalatával létrehozták a Drone Field Base-t, amely egy multifunkcionális eszköz: keverőgép, irányítóközpont, digitális adattgyűjtő, meteorológiai állomás egyben. A permetlé előkészítő platformja minősített, a vegyszereknek ellenálló anyagokból épül fel, magas koncentrációjú oldatok kezelésére képes, garantálva a munkafolyamatok biztonságos körülményét. A rendszer lehetővé teszi a szükséges permetlé-mennyiség pontos kalkulációját, a keverési folyamatok gyorssá és pontossá válnak. A 900 literes kapacitású alapkonfiguráció akár 110 hektár gyors kezelését teszi lehetővé. Minden egység automatikus öntisztító funkcióval és biztonsági toronnyal rendelkezik a munkafolyamatok megkönnyítése érdekében. A drónos permetezés sikeressége az időben és minőségben végzett munka függvénye.

Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíj – Gépesítés kategóriában:
AXIÁL Kft. – CLAAS XERION 12.650 TERRA TRAC traktor

A XERION-nal a CLAAS már 25 éve a nagy traktorok gyártásának egyik technológiai mozgatórugója. A XERION 12-es sorozatával 2023 nyarán egy újonnan kifejlesztett, akár 653 lóerős motorteljesítményű sorozatot mutattak be. A 2.0-ás alacsony motorfordulatszámú koncepciónak köszönhetően akár 3100 Nm maximális forgatónyomatékot is képes leadni 1300 fordulat/perc-nél. A CMATIC fokozatmentes sebességváltóval 40 km/h maximális sebességgel képes haladni, hidraulikateljesítménye eléri akár a percenkénti 537 litert. Az újonnan kifejlesztett csillapított TERRA TRAC háromszög alakú gumihevederes hajtásrendszer és a négyponton rugózott, a prémium traktorok közül a legnagyobb helykínálattal rendelkező fülkéből páratlan 360 fokos kilátás szintén a gép egyedülálló jellemzői közé tartozik, akárcsak a rendkívüli teherbírás és a két kormányzott tengellyel ellátott, teljes váznak köszönhető pontos kormányzás.

Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíj – Digitalizáció kategóriában:
Vaderstad Kft. – Väderstad E-Services rendszer E-Control vezérléssel Opus és TopDown kultivátorokhoz

A svédországi Väderstad több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a forgatás nélküli talajművelési rendszerben használatos eszközök gyártása terén. A Väderstad, a már jól ismert kultivátorai közül az Opus és TopDown modellekhez a jövőben egy új típusú iPad-alapú E-Control vezérlőrendszert kínál a még hatékonyabb munkavégzés érdekében. A rendszer segítségével a kezelő egyszerűbben vezérelheti a gépet és annak különböző művelőelemeit. Menet közben, egy gombnyomással beállíthatja a tárcsák, kapák, egyengetők vagy tömörítőhengerek egyedi munkamélységét vagy intenzitását. A precíziós gazdálkodás elvárásaihoz igazodva az iPad-alapú Väderstad E-Control vezérlés adta lehetőségek kiaknázása idő- és költségmegtakarítással jár, csökken a kopás, javul a hatékonyság és érvényesül az okszerűség.

A rendszer használatával, valamint az ISOBUS Task Control szakaszvezérlés segítségével lehetőség nyílik a táblatérkép alapján történő, helyspecifikus, változó intenzitású és mélységű talajművelésre.

A Különdíjasokkal folytatjuk.

A szakkiállítások programját itt találják: Programok - HUNGEXPO

 

Ivóvíz6Máté Metál 04.17.Gordius Solution tenderDPMG Zrt.Cincilla2Atukavíz1 05.01.-igGyümölcsgépMagyar Pékség Kft.Agro NatúrtápSzalkai és TársaVC 999 05.02.CincillaCharlie HűtőSzilágyi HűtőHajdú László diófa banner - törölhetőOrbán KályhaAgrologica 04.17.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőAgroforte GrainDerulaHorváth és HuszárFormula GPSzamos AblakHotel Hunor - törölhetőFórum Plussz Kft,Atukavíz2Atukavíz3Pályázat Európa Kft.
PRINT LAPOK