Gép
AGROmashEXPO: a termékfejlesztés Különdíjasai
2024. January 20.
Január 24-én nyit az idei AGROmashEXPO, Agrárgép Show, Szőlészet és Pincészet szakkiállítás Budapesten, a Hungexpo kiállítási csarnokaiban. A Nagydíjasok után most a Különdíjasokat mutatjuk be.

A megnyitó előtt már lezárult a Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési díj pályázatok értékelése. Ezúttal is digitalizáció, gépesítés, imput/szolgáltatás kategóriákban lehetett nevezni. A szokásosan kétkörös zsűrizés második fordulójában, a szakma jeles képviselőiből álló grémium, komoly vitákat sem nélkülöző megbeszélés után az alábbi döntést hozta: három pályázat nyert Nagydíjat, hat Különdíjat kapott és tizenkilencen Prémium oklevélben részesültek.

A Különdíjasok:

Hazai Termékfejlesztési Különdíj – Digitalizáció kategóriában
KITE Zrt. – PGR öntözésirányítási rendszere és alkalmazása

Az Innovációs Főigazgatóság térinformatikai-, és informatikai háttere lehetővé tették egy saját fejlesztésű, országos öntözési szaktanácsadási rendszer kialakítását. A meteorológiai állomások mérési eredményei, bár önmagukban is támogathatják az agronómiai döntéshozatalt, az öntözésirányítás szempontjából még nem elég informatívak, további feldolgozásuk szükséges. Erre alkalmas a PGR részeként elérhető Öntözésirányítás alkalmazás, melynek asztali- és mobil változata is elérhető a gazdálkodók számára. A mért légköri paraméterek alapján meghatározzuk a légkör „szárító képességét”, a potenciális evapotranspirációt, valamint a növényfaj, a fajta és az állomány fejlettségének figyelembevételével a növényi evapotranspirációt. Az adott időszakban jelentkező vízveszteség, a csapadékviszonyok, az öntözés és az öntözési hatékonyság ismeretében pedig kiszámítjuk a klimatikus vízmérleget. A KITE öntözésirányítási alkalmazása a meteorológiai előrejelzés integrálásának köszönhetően a futtatás időpontját követő egy hét előre jelzett vízmérlegét is megmutatja. A talajnedvesség és annak a talajtextúra, valamint a termesztett növény érzékenysége függvényében történő bemutatására alkalmas az Öntözésirányítás alkalmazás „Talajnedvesség” funkciója. Az előre jelzett klimatikus vízmérleg és a talajnedvesség ismeretében lehetőség nyílik az öntözések megtervezésére és amennyiben több öntözött táblával rendelkezünk, akár a prioritási sorrendet is felállíthatjuk a vízstresszt előrejelző ikonok segítségével.

Hazai Termékfejlesztési Különdíj – Gépesítés kategóriában:
Amazonen-Werke Kft. – Tyrok 400 OL tarlón járó félig-függesztett váltva forgató eke

Az Amazone új, saját fejlesztésű, félig-függesztett váltva forgató ekéje a Tyrok 400 OL (tarlón járó kivitel). Az eke Magyarországon készül Mosonmagyaróvári gyárunkban.
Szabadalmazott kormánylemezzel látjuk el (SpeedBlade kormánylemez), mely megnövelt előrésszel rendelkezik. Így nagyobb sebességnél, mikor a kopáspont hátrébb tolódik, ugyanezen az előrészen található meg a fő kopáspont.

A Tyrok 400 OL sajátossága, hogy egy munkahenger segítségével nagyon egyszerűen és gyorsan változtathatunk tarlón járó vagy barázdában járó művelés között.
Az eke rendelkezik továbbá egy stabilizáló összekötővel, mely segítségével az eke használható minden olyan traktorral, melynek a belső nyomtávja 1,1 méter és 1,6 méter között van.
Továbbá elektro-hidraulikus mélységállítással rendelkezik, így a traktor fülkéjéből könnyedén elvégezhető a mélységállítás. Ez a megoldás egy visszaállítás funkcióval is rendelkezik, ennek köszönhetően elkerülhetők a működési hibák állítás közben.

Fliegl Abda Gépgyártó Kft. – Fliegl VARIO ULW 25 egytengelyes átrakókocsi

A betakarítógépek hasznos üzemidejének kihasználása, a gazdaságosság növelése, igényli a betakarított növény akadályok nélküli elszállítását és a menet közbeni ürítést. A hazai gyártású FLIEGL VARIO ULW 25 egytengelyes átrakókocsi jelenlegi fejlesztése is ezt a célt szolgálja. A 35 fokban dönthető ferde átrakócsiga az átrakodás könnyítését szolgálja és a vetőgép feltöltését. Ezt célozza a hidraulikusan állítható kidobólemez is. Az adagolótömlő is a gyors, jobb munkavégzést segíti. Az alsó terménytovábbító csiga vályúján kialakított leresztőnyílás szükséges a vályú tisztításához. A takaróponyva a termény eső esetén védelméhez kell és a gép tárolásakor a belső részeket védi. Az összehajtott ferde átrakócsigák belső részeit védi a csapadék bejutásától a takarólemez. Ezek a használati komfortot javítják. Űrtartalom 25 m³, átrakócsiga 400 mm, 7,5 t/perc átrakási teljesítmény, vetőgép feltöltőcső, hidraulikusan állatható kidobólemez, gumik 710/50 R 30,5, mérleg, ponyva, alsó leeresztőnyílás.

Nemzetközi Termékfejlesztési Különdíj – Gépesítés kategóriában:
Agrotec Magyarország Kft. – New Holland T7.340 Heavy Duty PLM Intelligence erőgép

A New Holland legfőbb célja, hogy a gazdák igényeinek leginkább megfelelő gépeket kínálja, igazodva a modern mezőgazdaság igényeihez, innovatív megoldásaival hozzájárul a hatékonyság és a komfort növekedéséhez. Ennek eredményeként a T7 Heavy Duty (max. 290–340 LE) erőgépszéria új taggal bővült 2023ban.

A Horizont Ultra kabin tágasabb, mint az elődje, jobb rálátást garantál a munkaterületre, nagyobb komfortérzetet és jobb térérzékelést nyújt. Az új félaktív kabinrugózási rendszer rendszer precízen korrigál, biztosítva a legkényelmesebb haladást. A T7 HD PLMi traktorokba az új SideWinder™ Ultra kartámaszt építik be. A legújabb IntelliView™ 12 monitor előnyök sokaságát nyújtja gombnyomásra, az első InfoView kijelző pedig műszerfalként funkcionál.
Az ECOBlue™ HI-eSCR 2 technológiával felszerelt 6,8 literes FPT NEF motor élen jár a motorteljesítmény és a megbízhatóság vonatkozásában. A 220 l/perc átfolyást biztosító hidr. szivattyú mellé 5 pár elektro-hidraulikus hátsó kihelyezett hidr. szelep kérhető, ez kiegészíthető 3 darab hidr. csatlakozót kínáló kabin alatti hidr. szeleptömbbel.

A PLM Intelligence precíziós gazdálkodási rendszer segítségével a flottakövetési vagy telematikai feladatokat is elvégezhetünk, a rendszer precíziós és kapcsolt gazdálkodási támogatásokkal segíti a gazdákat.

AXIÁL Kft. – Manitou MLT 850-145 V+ teleszkópos rakodógép

Az új Manitou MLT 850-145 V+ egy prémiumkategóriás, 5 tonna emelőkapacitású és 7,6 méter maximális emelőmagasságú teleszkópos rakodógép. Eleget téve a nagygazdaságok és szövetkezetek, az élelmiszeripar, valamint a kommunális ágazatok támasztotta rakodási igényeknek. Nagy igénybevételre és intenzív használatra tervezték, első sorban ömlesztett áruk, gabonafélék, szilázs, faforgács, pellet stb. rakodására, de az MLT 850 kiválóan helytáll szalmabálák vagy big-bag zsákok pakolásánál is. A gép kimagasló termelékenységet kínál, köszönhetően nagy teherbírású munkaeszközeinek (pl. 4,5 m³ -es kanál), a 200 l/min kapacitású hidraulika szivattyújának, a 141 LE-s és 602 Nm-es erőforrásának, valamint M-Vario Plus fokozatmentes sebességváltójának.

Teleszkópos gépek között is kiemelkedő a gép komfortja, amit a Manitou NewAg XL technológiájának köszönhetünk. Az innovációknak köszönhetően a rakodó teljes életciklusra vonatkozó összköltsége (TCO) kategóriájában a legkedvezőbb.

KITE Zrt. –   John Deere See & Spray gyomfelismerés alapú permetezés (John Deere 612R önjáró permetező)

A John Deere új, See & Spray gyomfelismerő rendszerével célzott, pozicionált gyomirtás valósítható meg. A John Deere See & Spray technológiája a 2022-es CES Innovációs díjátadón a robotika kategóriában elnyerte a Legjobb Innováció Díját. A See & Spray egy technológiailag fejlett robot, amely a számítógépes látás és a gépi tanulás segítségével felismeri a növények és a gyomok közötti különbséget, és a gyomirtó szereket célzottan a gyomokra juttatja ki, a kijuttatási pazarlás megelőzése és a költségek csökkentése érdekében. A technológia mélytanulást, kamerákat és robotikát használ a növények és a gyomok megkülönböztetésére, összhangban a John Deere átfogó céljával, miszerint minden növényt külön-külön kell kezelni, és csak pontosan azt kell kijuttatni, amire az egyes növényeknek szükségük van. A John Deere élen jár az innovációban, és az olyan technológiákkal, mint a See & Spray, segíti a gazdálkodókat abban, hogy maximalizálni tudják a fenntarthatóságot, a nyereségességet, a termelékenységet és a láthatóságot, hogy a növekvő világnépesség táplálásának fontos munkájára összpontosíthassanak.

A Prémium Oklevél nyerteseivel folytatjuk.

VC 999 05.02.Charlie HűtőOrbán KályhaCincilla2DPMG Zrt.GyümölcsgépDerulaPályázat Európa Kft.Agrologica 04.17.Szalkai és TársaIvóvíz6Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőHorváth és HuszárHotel Hunor - törölhetőGordius Solution tenderMagyar Pékség Kft.Fórum Plussz Kft,Szilágyi HűtőCincillaSzamos AblakAgroforte GrainAtukavíz1 05.01.-igAtukavíz3Atukavíz2Formula GPAgro NatúrtápMáté Metál 04.17.Hajdú László diófa banner - törölhető
PRINT LAPOK