Köztér
Agrártámogatás a lengyeleknél
2023. May 14.
Megszavazta a lengyel szejm (alsóház) azokat a törvénymódosításokat, amelyek megemelik az ukrán mezőgazdasági termékek importja miatt hátrányos helyzetbe került lengyel gazdák állami támogatását.

A tervezetek most a szenátus (felsőház) elé kerülnek – jelentette a Magyar Távirati Iroda.

Az egyik módosítás értelmében literenként 0,26 zlotyval (21,2 forint) 1,46 zlotyra (119 forint) emelnék azt az összeget, amelyet a gazdáknak visszatérítenek a dízelolaj utáni jövedéki adóból.

A lengyel kormány ezenkívül április végén az Európai Bizottság jóváhagyását kérte ahhoz, hogy a törvényes kedvezményen túl 0,54 zlotyval (44,3 forint) megemelhesse a dízelolaj literenkénti támogatását a mezőgazdasági termelők számára.

A képviselők megszavazták az agrárvédelmi alap létrehozásáról szóló törvényt is. Ebből fizetnének kárpótlást azoknak a gazdáknak, akik fizetésképtelenné vált vevőnek adták el termésüket. Az alapot az agártermékeket felvásárló nagyobb vállalatok adóiból hozzák létre.

Más megszavazott jogszabályok értelmében a gazdák hiteleket vehetnek fel műtrágya és növényvédő szerek beszerzésére, és egyszerűsítik számukra a mezőgazdasági használatra szánt épületek, köztük silók létesítésének hatósági engedélyeztetését.

Az új előírások a lengyel kormány április végén elfogadott, több jogszabályból és rendeletből álló csomagjának részét képezik. Ennek értelmében többek között kiegészítő támogatást fizetnek a gabonafélék felvásárlási árához. A támogatás célja, hogy a gazdák kiürítsék raktáraikat a nyári betakarítás előtt.

Amint mi is hírül adtuk: az Európai Bizottság április végén Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia kezdeményezésére intézkedéseket fogadott el az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek uniós importjára vonatkozóan. Ennek értelmében június 5-ig visszaállítják az Ukrajnából beszállított búza, kukorica, repce- és napraforgómag importvámját az Ukrajnával szomszédos öt uniós tagországban. A termékek tranzitja viszont továbbra is lehetséges.

Lengyelországban az uniós korlátozások bevezetése után is érvényben maradt egy sor más ukrán agrártermékre, köztük a baromfira, tojásra és a tejtermékekre vonatkozó egyoldalú importtilalom.

 

Hotel Hunor - törölhetőAboszol 08.01.Berek-VízMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőNektárplastIsterraAgroforte GrainForest PowerMed-PlastCharlie HűtőDigitasNRG Services Kft. 07.29.Magyar PékségDPMG Zrt.Kovács ImreSizolev 07.25.Cad-ServerMEVA-HUBorda Gépipari Kft.IlinoxOtis Bt.Mizse-PlastPályázat Európa 08.01.Erforg-AimModinvestGB-TradeLévay StúdióNanosegment 09.08.
PRINT LAPOK