Köztér
Agrárösszeírás indul
2023. May 18.
Agrárösszeírást kezdett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) május 15-én, hogy július 15-ig felmérje a magyar mezőgazdaság helyzetét, képet kapjon az agrárszektorban bekövetkezett változásokról.

A 941 településen kijelölt 74 ezer egyéni gazdaság és 11 ezer gazdasági szervezet számára kötelező a kérdőív kitöltése. Az összeírást két szakaszban hajtják végre. A kérdőíveket május 15. és 31. között online, majd június 1. és július 15. között összeírók segítségével lehet kitölteni.

Az Agrárium 2023 összeírás során gyűjtött adatok a szakpolitikával, a mezőgazdasági programokkal, az infrastruktúrával és a vidékfejlesztéssel kapcsolatos döntések alapjául szolgálnak majd, de tájékoztatást nyújtanak a hazai gazdaságirányítás résztvevőin túl maguknak a gazdálkodóknak és az Európai Uniónak is.

A kérdőívek tartalmáról Tóth Péter, a KSH mezőgazdasági statisztikai osztályának vezetője, az Agrárium 2023 projektvezetője közölte: az összeírás feltérképezi a hazai földhasználat jellemzőit, az állatállomány nagyságát és összetételét, a gyümölcsösültetvények paramétereit, a talajművelés és az öntözés mutatóit, a munkaerővel és a generációváltással kapcsolatos tudnivalókat, valamint a gépesítés és az agrárdigitalizáció mértékét és sajátosságait, a precíziós gazdálkodás elterjedtségét és tulajdonságait.

Az adatszolgáltatásban érintett egyéni gazdaságok postai úton vagy e-mailben kapják meg a felkérőlevelet, benne az online önkitöltéshez szükséges 12 jegyű belépési kóddal. A gazdasági szervezetek a körükben már jól ismert Elektra rendszeren keresztül, míg a kiemelt egyéni gazdaságok a KSH saját fejlesztésű Maja rendszerét használva tudják kitölteni a kérdőívet.

Az Agrárium 2023 előzetes adatait várhatóan idén ősszel már megjelenteti a KSH.


Máté-MetálMetall KraftGB TradePályázat Európa Kft.Borda Gépipari Kft.Titan ContainersDerula 05.28.Charlie HűtőVC 999 05.28.Mizse-PlastAgroforte GrainRollspedSamu GazdaboltDPMG Zrt.3commMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőPolgári BankAgro NatúrtápHotel Hunor - törölhetőMed-PlastDamisol Kft.NektárplastBerek-VízDigitas Kft.Steel ManufacturingErforg-AimMAPEI 05.20.Szilágyi Hűtő
PRINT LAPOK