Élelmiszer
Agrárlogisztikai központ Jánoshalmán
2023. March 19.
Az agrárlogisztikai központ új lehetőségeket, új utakat nyit nemcsak a gazdák számára, hanem a magyar élelmiszer- és a feldolgozóipar számára is - mondta az agrárminiszter Jánoshalmán, a zöldség- és gyümölcsfeldolgozót, valamint hűtőházat magába foglaló létesítmény átadásán.

A projekt utolsó lépéseként a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert, mintegy 797 millió forintból létrehozott hűtőház révén a jánoshalmi termelőknek, őstermelőknek, mikro-, kis- és középvállalkozásoknak lehetőségük nyílik a tárolásra, a szezonon túli értékesítésre, új piacokon történő megjelenésre. Ez pedig jótékonyan befolyásolja a helyi gazdaság volumenét és a foglalkoztatást. A létesítményt, a feldolgozót és a hűtőházat helyi és környékbeli gazdákból alakult szövetkezet működteti majd.

Az agrárlogisztikai központ kialakításához először az egykori laktanya területén lévő ipari parkot fejlesztették mintegy 250 millió forint TOP-os forrásból, majd szintén 250 millió forintból alakították ki a gyümölcsfeldolgozó üzemet, végül pedig a hűtőház épült meg.

A hűtőház jelenleg több mint ezer tonna áru tárolására és hűtésére képes, az óránkénti ezer liter teljesítményű feldolgozó pedig naponta akár 20 tonna gyümölcsöt képes fogadni. A beruházást több ütemben még fejlesztenék.

Czeller Zoltán, Jánoshalma polgármestere bízik benne, hogy az agrárlogisztikai központ kialakításával újra felvirágozhat a térség zöldség- és gyümölcstermelése.

Bács-Kiskun Vármegyében a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében az elmúlt hat évben több mint 100 milliárd forint támogatásból mintegy 770 beruházás valósult meg. Az elmúlt időszakban a megye valamennyi településére sikerült fejlesztési forrást juttatni.

Nagy István agrárminiszter szerint a magyar kormány számára a kiszámíthatatlan nemzetközi politikai és gazdasági körülmények ellenére kiemelt cél, hogy 2030-ra a mezőgazdaság termelékenysége a másfélszeresére, az agrártermelés hozzáadott értéke a kétszeresére nőjön, az agrár- és élelmiszerexportunk értéke pedig 50 százalékos növekedéssel 15 milliárd euróra emelkedjen.   tárcavezető úgy véli, a mezőgazdaság, a termelés az elmúlt több mint tíz évben sokat haladt előre. Következő lépésként a feldolgozóipar és az élelmiszeripar fejlesztését nevezte meg. Mint fogalmazott: „A termelő mezőgazdaság mellé fel kell építeni a feldolgozó mezőgazdaságot, és fel kell támasztani a privatizációval tönkretett magyar élelmiszeripart”.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

DamisolIsterraAlpakkaGádorZambelliHunitechDinaxBorda Gépipari Kft.Berek-VízSapiro TranszAtukavíz Kft.LajtatechCad-ServerBonyplastOlajütő szövetkezetÚjvári Forgácsolóműhely Kft.Első BetonHotel HunorCsermák és TársaPestan/IdomokGordius Inox3commMapeiGB-TradeDecart PannóniaCrhysatoxSZTE
PRINT LAPOK