Köztér
Agrárkötődéseink Németországgal
2023. February 18.
Németország hagyományosan a legfontosabb gazdasági partnere Magyarországnak az agrárterületen is. 2022-ben rekordforgalmat ért el mind az agrárexport, mind a Németországból származó termékek behozatala.

Nagy István agrárminiszter - aki bemutatkozó látogatáson fogadta hivatalában Julia Gross német nagykövet asszonyt – hangsúlyozta, hogy nagyon fontos és komoly gazdasági együttműködés jött létre hazánk és Németország között, amit szeretnénk tovább fejleszteni. Számunkra sem mindegy, hogy Németország milyen irányba tart.

A magyar tárcavezető szólt arról, hogy a Közös Agrárpolitika vonatkozásában egy új fejezet kezdődik, és olyan fejlesztési irányaink és terveink vannak, amelyek Berlin számára is fontosak. Hazánk történelmi döntést hozott azzal, hogy 80%-ra emeli a nemzeti társfinanszírozást a KAP vonatkozásában, mert élelmiszeripari üzemeket, húsipari feldolgozókat, raktárakat, szárítókat, hűtőházakat, szeretnénk építeni. Ezért kiemelten fontos, hogy az együttműködés kiváló legyen, mert ennek mentén gazdasági partnerségek is kialakulhatnak a két ország között. A technológiai fejlesztések terén és a precíziós eszközök vonatkozásában szeretnénk Németországra támaszkodni.

Nagy István kifejtette: a fenntartható mezőgazdaság számunkra is létkérdés, de a gazdálkodók érdekeit is szem előtt kell tartani. Magyarország egyetért azzal az európai uniós kezdeményezéssel, hogy csökkentsük a növényvédőszer használatot, annak mértékét azonban meg kell vizsgálni. Hazánk az uniós csatlakozásakor már mérsékelte a kibocsátást és most is van olyan tagállam, amelynél harmad annyit használunk, tehát az egységes 50%-al történő csökkentés így versenyhátrányba hozná a magyar gazdálkodókat. Elkötelezettek vagyunk a természet megóvása mellett, ugyanakkor a termelők versenyképességét is szeretnénk megvédeni – közölte agrárminiszerünk, aki szerint párbeszédet kell folytatni arról is, hogy minden Európába érkező élelmiszerre ugyan azok a követelmények vonatkozzanak, mint amit az unió a közösség tagjainak előír.

Nagy István kitért az európai sertéspiac helyzetére is, és örömtelinek nevezte, hogy a német vezetés kiemelt figyelmet fordít erre a területre. Hazánkban 80%-os önellátottság van a sertéshús területén, de ugyanakkor importálunk és exportálunk is alapanyagot.


RollspedErforg-AimCharlie HűtőSamu GazdaboltMAPEI 05.20.Derula 05.28.Agro NatúrtápSteel ManufacturingGB TradeVC 999 05.28.Mizse-PlastBorda Gépipari Kft.Berek-VízAgroforte GrainSzilágyi Hűtő3commTitan ContainersHotel Hunor - törölhetőDamisol Kft.DPMG Zrt.Med-PlastPályázat Európa Kft.Máté-MetálMetall KraftDigitas Kft.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőNektárplastPolgári Bank
PRINT LAPOK