Köztér
Agrárkapcsolataink Algériával
2023. February 25.
A biztonságos élelmiszer-ellátás érdekében kiemelten fontos, hogy hazánk is megismerje az algériai termelési tapasztalatokat és technológiákat – hangzott el a két ország agrárminisztereinek találkozóján.

Nagy István a napokban tárgyalt Mohamed Abdelhafid Henni-vel, Algéria mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárcavezetőjével, s kijelentette: megvan az alapja a két ország közötti stratégiai együttműködésnek. Mindemellett az elmúlt időszakban örvendetesen erősödtek agrár-külkereskedelmi kapcsolataink.

A magyar tárcavezető kiemelte: az afrikai ország éghajlata miatt a növénytermesztésben kialakult tapasztalataira hazánknak is nagy szüksége van. A kutatás, az oktatás és a nemesítés területén fontos az együttműködés elmélyítése, ami az élelmiszer-biztonság szempontjából is kiemelten fontos. Minél több együttműködést kell kialakítanunk, amiben a magyar és az algériai szakemberek és kutatóintézetek közösen dolgozhatnak. A legjobb befektetés, ha felsőoktatási tanulókat cserélünk egymás között, mert ennek mentén hosszú távon a két ország gazdasága is jobban fejlődhet, de a technológiai, kutatási, genetikai módszertanok vonatkozásában és fontos a partnerség.

Magyarország konkrét projekteket szeretne felvenni a Magyar-Algériai Gazdasági Vegyes Bizottság következő ülésére, mert így a gyakorlatban is előre léphetünk a két ország együttműködésének tekintetében. Az állategészségügyi kihívásokkal kapcsolatban Nagy István arról is beszélt, hogy a madárinfluenza komoly gondot okoz a hazai gazdálkodóknak, ami Algériában is nehézségeket jelent. Az észak-afrikai ország tapasztalataira és megoldási javaslataira hazánk is nyitott.

Miniszterünk hangsúlyozta: további lehetőségek rejlenek a napraforgó termesztés területén. Magyarország alapvető gazdasági érdeke, hogy a nemesítéssel kapcsolatos algériai tudáshoz és tapasztalatokhoz hozzáférjen. Emellett Magyarország kész megosztani erdőgazdálkodási gyakorlatait az észak-afrikai országgal. Jelenleg hazánk történetének legnagyobb országfásítási programja zajlik, az elméleti, technológiai újításokat is készek vagyunk bemutatni partnereinknek - tette hozzá Nagy István.


Orbán KályhaVC 999 05.02.Pályázat Európa Kft.DerulaIvóvíz6Szilágyi HűtőMáté Metál 04.17.Magyar Pékség Kft.Fórum Plussz Kft,Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőAtukavíz1 05.01.-igGyümölcsgépCharlie HűtőAtukavíz3Agrologica 04.17.Agro NatúrtápHajdú László diófa banner - törölhetőAgroforte GrainFormula GPDPMG Zrt.Gordius Solution tenderCincilla2CincillaAtukavíz2Szamos AblakHotel Hunor - törölhetőSzalkai és TársaHorváth és Huszár
PRINT LAPOK