Növény
A vetőmag-előállítás is alternatíva
2023. September 26.
A magyar gazdálkodóknak is érdemes több lábon állásra berendezkedniük, ebben a vetőmag előállítás egy életképes alternatíva lehet számukra a hagyományos szántóföldi kultúrák mellett.

Erről is beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Bayer Hungaria Kft. nagyigmándi vetőmagüzemében. Feldman Zsolt szerint mivel a vetőmagtermelés technológiájának alapvető része az öntözés, ezért az idei évben a mezőgazdasági vízszolgáltatási díj állam általi elengedése érdemi segítséget nyújtott a vetőmag-előállítóknak az ország azon részein, ahol még az idei csapadékosabb év ellenére is szükséges volt öntözni.

Magyarország a világ tíz legnagyobb vetőmag előállító országa között van, a magyar vetőmag ágazat tavaly 350 ezer tonnányi vetőmagot állított elő, amely fele-fele arányban jutott el a hazai és a külföldi piacokra.

Az elmúlt években erősödött az a trend, miszerint az élelmiszer-ellátásban önellátóvá kell válni, és az ehhez szükséges folyamatokat fel kell gyorsítani. A koronavírus-járvány miatt az ellátási láncok megszakadtak, ami rámutatott arra, hogy az önellátásra való átállás elengedhetetlen. A vetőmag előállítás erős, nagy tradíciókkal rendelkező ágazat Magyarország mezőgazdaságában, márpedig a minőségi vetőmaghoz való hozzáférés eldönti, hogyan tud teljesíteni az adott ország agráriuma.

Magyarország a vetőmag szaporító területet tekintve az európai rangsor hetedik helyén áll 110-130 ezer hektárral, miközben a vetőmag kereskedelmet éves szinten mintegy 180-200 milliárd forintos forgalom jellemzi. Az értékesítés háromnegyedét a kukorica, a napraforgó és az őszi káposztarepce forgalma adja.

Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára úgy vélte, hogy a Bayer legújabb magyarországi fejlesztése közös sikere a magyaroknak és a németeknek és megmutatja azt is, hogy a cég elkötelezett a fejlődés és a hosszútávú magyarországi jelenlét mellett. Mint mondta, az elmúlt időszak megmutatta, hogy a technológiai fejlődés, a digitalizáció kiemelten fontossá vált, ez a beruházás pedig éppen ezeken a területeken valósult meg, s ezzel tökéletesen illeszkedik a magyar iparstratégiába.
Kárpát Krisztina, a Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója közlése szerint az elmúlt öt évben 8,2 milliárd forintnyi beruházást valósítottak meg Magyarországon, ebből csak tavaly 1,9 millió eurót k+f+i célokra fordítottak, aminek középpontjában a fenntartható gazdálkodás volt. A most átadott, teljesen automata vetőmag-csomagoló gépsorra 750 millió forintot fordított a Bayer. Vetőmagjaik 30 százaléka a magyar, 70 százaléka a közép- és kelet-európai piacokra kerül.


Samu GazdaboltDerula 05.28.VC 999 05.28.Borda Gépipari Kft.Agro NatúrtápMizse-PlastNektárplastDamisol Kft.Szilágyi HűtőHotel Hunor - törölhetőAgroforte GrainErforg-AimDPMG Zrt.Polgári BankPályázat Európa Kft.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőTitan ContainersMetall KraftMed-PlastMAPEI 05.20.3commSteel ManufacturingCharlie HűtőMáté-MetálGB TradeDigitas Kft.Berek-VízRollsped
PRINT LAPOK