Növény
A tripsz kártétele a zöldségféléken
2022. August 10.
Mint általában minden évben, így idén is elszaporodtak a tripszek a hajtatólétesítményekben, főként a tavasszal fűtött fóliasátrakban. Az uborkán és a paradicsomon egyaránt károsítanak. Alábbi írásunkban a tripsz kártételéről és a védekezés módjairól olvashatnak.

A tripszek életmódja
A tripszek apró (1-2 mm-es testméretű), szabad szemmel alig látható, főként gyors mozgásukról felismerhető, szúró-szívó szájszervű rovarok. Színük sárga vagy barnássárga. Soknemzedékű, rejtett életmódot folytató állatok, amelyek a növényházakban folyamatosan szaporodnak. Évente kb. 8-10 nemzedékük is kifejlődhet. A nőstény a tojásait a virág vagy a levél bőrszövetébe süllyeszti. Négy lárvastádium ismert, ebből az utolsó kettőt a talajban, táplálkozás nélkül töltik, majd a kifejlett egyedek ismételten károsítanak.

Kártétel
A tripszek szívogatása nyomán a leveleken apró, ezüstös foltok jelennek meg. Tartós kártételük esetén a levelek színe ezüstösen csillogóvá, szürkésfehérré változik, majd sárgulni kezdenek, végül pedig elszáradnak. A növények fejlődése visszamarad, termőképességük csökken. A paradicsombogyó felületén hálózatos hegesedés alakul ki. A hegek a kocsány környékén a leggyakoribbak, súlyos fertőzés esetén az egész termésre kiterjednek, olyan látványt nyújtanak, mintha aranyporral lenne behintve a bogyó. Így a termés veszít piaci értékéből, szinte eladhatatlanná válik. Mivel a tripsz a paradicsom-bronzfoltosság vírusának (TSWV) közvetítője, így a termésen vírusos tünetek is megjelenhetnek. A vírusfertőzés következtében a paradicsom ízetlenné válik.

Védekezés
A védekezésnek mindenképp a megelőzésen kell alapulnia. Több teendőnk is van ezen a téren: két kultúra között a fóliasátrak talajának fertőtlenítésével elpusztíthatjuk a talajban élő egyedeket, valamint a fólia­sátor légterének kezelésével a felszínen lévőket. Ezenkívül folyamatosan gyommentesen tartva a fóliasátor környékét elejét vehetjük a tripszek tömeges bevándorlásának. A tripszek rajzásának megfigyelésére jól bevált a kék és sárga ragacsos fogólapok használata, amelyeket a fóliasátor ajtajának, illetve a szellőztetők közelébe helyezünk ki. A tripszek elleni kémiai védekezés igen nehéz feladat, elsősorban azért, mert rejtett életmódot folytatnak. Emiatt a kontakt szerekkel történő permetezés szinte teljesen eredménytelen. A teljes populációnak csak kis részét sikerülhet ily módon kiirtani, amivel bizony, semmivel nem vagyunk előrébb a védekezést tekintve. Igazán jó hatást a felszívódó permetszerek alkalmazásával érhetünk el, de csak abban az esetben, ha a kezeléseket ismétlődő jelleggel alkalmazzuk. Vagyis nem elég az egyszeri védekezés, hanem kb. 3-5 naponta meg kell ismételnünk. Vegyszeres védekezéshez pl. a Mospilan, az Actara, a Vertimec Pro, a Laser eredményesen alkalmazható. Több gazda is sikerrel vetette be a Lannate rovarölő szert e kártevők irtására. Azonban ügyeljünk a permetszerek megbízható forrásból történő beszerzésére, valamint a helyes töménység mellett az előírt dózis (lémennyiség) betartására. Kifejlett állományra áranként (100 négyzetméterenként) legalább 10 liter permetlét kell kijuttatni. Növeli a védekezés eredményességét, ha a lombozaton található egyedek mellett a talajban lévőket is megpróbáljuk irtani, ugyanis az életciklusuk bizonyos szakaszaiban a talajba húzódnak le bebábozódni. Erre a célra valamelyik gázosodó hatású vegyszer a legalkalmasabb.

Tihor-Sárközi Mónika,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza

MIzse-PlastGeoteam LambdaAgrofolkerContireg Kft.Zambelli Colorfer Kft.Samu GazdaboltCad-ServerMarázplastGordius InoxMSG Kft.EuroklímaDomokos SándornéSwisspartsRóna TamásMeva-HuNektárplastHotel HunorBordaThermodamOtisCemolkerEurogreen TiszafaAmbrus Acél bannerÚjvári FOrgácsolóWiraxSóstótargHalaspackGB Trade
PRINT LAPOK