Növény
A termőföld is drágult
2022. June 12.
Mérsékelt ütemmel ugyan, de továbbra is drágult a termőföld a tavalyi első három negyedévben, derült ki a Takarék Jelzálogbank MTI-nek küldött tájékoztatójából.

Átlagosan 6,58 százalékkal drágult a termőföld országszerte 2021 első 9 hónapjában, míg az előző év azonos időszakában 6,61 százalékkal. A reálárak emelkedése mérséklődött, éves összevetésben 3,2 százalékról 1,4 százalékra - írták.     

A szántóföldek az átlagnál kisebb ütemben, 5 százalékkal drágultak, országos átlagban 1,78 millió forintba került egy hektár. A térségek közül Közép-Magyarországon, a megyék közül Tolnában kellett a legtöbbet fizetniük a vásárlóknak.

Viszonylag alacsony, 5,1 százalékos volt a gyümölcsösök árváltozása, csaknem azonos, mint az előző években, de a művelési ágak közül a hektáronkénti 1,95 millió forinttal ez a legdrágább - tették hozzá.

A gyepekért, rétekért, legelőkért 7,4 százalékkal, a szőlőkért 8,5 százalékkal kellett többet fizetni, mint az előző évben.

Az erdők és a fásított területek árai nőttek a legnagyobb mértékben, 15,8 százalékkal, de a gyepekhez, rétekhez, legelőkhöz hasonlóan hektáronként csak 1,1 millió forintba kerültek a közlemény szerint.     

Nagyobb időtávban vizsgálva a termőföldek jó befektetésnek bizonyulnak, áraik 2010 óta jelentősen nőttek. A gyümölcsösök és a szántók csaknem háromszor, a szőlők több mint kétszer annyit érnek, mint 12 éve. A gyepek, rétek és legelők ára 177 százalékkal, míg az erdőké és fásított területeké 154 százalékkal emelkedett - összegezte a Takarék Jelzálogbank.

 

Mizse-PlastHotel Hunor - törölhetőBorda Gépipari Kft.3commMetall KraftRollspedPályázat Európa Kft.Charlie HűtőSteel ManufacturingAgroforte GrainSzilágyi HűtőVC 999 05.28.Máté-MetálMed-PlastMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőErforg-AimDerula 05.28.GB TradeTitan ContainersNektárplastDigitas Kft.Damisol Kft.Agro NatúrtápBerek-VízMAPEI 05.20.Polgári BankSamu GazdaboltDPMG Zrt.
PRINT LAPOK