Köztér
A természet védelméért
2022. January 13.
Az elmúlt évtizedben Magyarországon 82 új, országos jelentőségű, védett természeti terület létesült összesen 4.107 hektár kiterjedéssel. Természeti örökségünk a hazánk több mint ötödét kitevő védett természeti és Natura 2000 terület.

Az elmúlt 10 évben soha nem látott mértékben hajtottak végre természetvédelmi beruházásokat hazánkban. A több mint 80 milliárd forint összértékű, döntően nemzeti park igazgatóságok által megvalósított 323 egyedi fejlesztés révén összességében több mint háromszázezer hektáron javították, illetve javítják az élőhelyek állapotát.

Ami a hortobágyi nemzeti parkot illeti: az igazgatóság a 2014-ben elindult és 2023-ig futó Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében kilenc kiemelt természetvédelmi fejlesztést kezdett el mintegy hatmilliárd forint támogatás felhasználásával. Ennek eredményeként összesen több mint ötezer hektárnyi védett természeti területen javulnak a természeti értékek megőrzésének feltételei. Az igazgatóság működési területén olyan kiemelkedő jelentőségű élőhelyek találhatók, mint például a nyírségi lápok, a Tiszakürti Kis-Tisza, a Hortobágy a Nagykunság és a Felső-Tisza-vidék vizes élőhelyei. Ezeken a területeken három kiemelt beruházást valósíthatnak meg még az idén, melyek következtében 1373 hektáron javulhat a vizes élőhelyek állapota. Emellett biztosított lesz a vízvisszatartás, a természetvédelmi célokat szolgáló vízkormányzás lehetősége, segítve az ezekhez az élőhelyekhez kötődő fajok, mint a vöröshasú unka, a négylevelű mételyfű, a kisfészkű aszat, a sztyepplepke, vagy számos vízimadárfaj állományainak megőrzését. Ezáltal nem csak ezen fajok számára javulnak az életfeltételek, hanem közvetetten az itt élőké is, hiszen egy terület megfelelő vízháztartása és a biodiverzitása teremti meg az ember számára is a szükséges gazdálkodási és létfeltételeket.

Az elmúlt tíz évben csaknem másfélszeresére nőtt a védett természeti területek kezelésében kulcsfontossággal bíró nemzeti park igazgatósági haszonállatok egyedszáma. Az olyan őshonos állatok mint például a  magyar szürke szarvasmarha és a magyar házi bivaly állománya 2018-ra meghaladta a 14 ezres egyedszámot, amely 2010-hez viszonyítva 45% feletti növekedést jelent.

CrhysatoxAtukavíz Kft.WiraxKirály-SzerszámRóna Tamás Kft.Agria BiztosításBánfi Kft.NovomixCemolkerAgromenza Kaszás OltványRoyal NyomdaBorda Gépipari Kft.Felső-Bácskai AgrolaborRichter MérnökirodaLaborniteSapiro Transz3commHáromkő Bt.Mizse-PlastTexor Kft.Vass AcélszerkezetBánfi Kft.Hidromechanika Kft.Lidra bannerNanosegment/Digitális birtok bannerLiemzoKovács Gépszer
PRINT LAPOK