Növény
A szójaágazat fejlődési potenciálja
2022. September 22.
A Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület oroszlánrészt vállal a szójatermesztéssel kapcsolatos tudásátadásban, aminek egyik fontos helyszíne ez az öt helyszínen zajló roadshow.

Nagy István agrárminiszter jelentette ezt ki a Magyar Szója Roadshow hédervári állomásán. Szerinte ezekben a bizonytalan időkben a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület azon dolgozik, hogy a szójával kapcsolatos tudást a gyakorlatba is átültesse. A középtávú és a hosszú távú kilátásokat tekintve is megvan a fejlődési potenciál az ágazatban, megvan hozzá a megfelelő tudás, valamint a szándék és a lehetőség is. Ugyanakkor a versenyképesség folyamatos erősítéséhez nélkülözhetetlen az ágazat modernizálása és hosszú távon fenntarthatóvá tétele, amire az eddigi együttműködések erősítésével és kiterjesztésével jó esély van.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy a szójatermesztőket továbbra is támogatja az agrárkormányzat. Megmaradnak a termeléshez kötött támogatások. A fehérjenövények termelői számára rendelkezésre álló, a közvetlen támogatási keret két százalékát kitevő összegből az eddiginél nagyobb mértékben részesülnek a szemes fehérjenövények. Ennek következtében várhatóan 13 millió euróról 15,9 millió euróra emelkedik az éves keret. A szemes fehérjenövények esetében a tervezett fajlagos érték 2023-tól hektáronként 237 euró, minimumértéke hektáronként 163 euró, maximumértéke pedig hektáronként 302 euró. A támogatások forintban kifejezett értékét a jövőben is évről évre a mértékrendelet rögzíti majd.

HunitechEndilineDinaxDe-Ba Kft.EtiveraStarfol PluszWiraxLabornumCad-ServerSzilvási GroupEupackGordius InoxColasElső Beton bannerAkvastop Hotel HunorKer-TészSwisspartsTermo Kft.QS 2000ContiregMizseplastHorizont GlobalNektárplastLani ÉpítőKaszás OltványHerbamixHunland
PRINT LAPOK