Kult
A színházak rezsiköltségei is elszállnak
2022. November 09.
A színházak rezsiköltségei is elszállnak, ám az igazi aggodalmat mégsem az okozza, hogy mekkora lesz a villanyszámla, hanem hogy a válság idején marad-e közönség, amely képes és hajlandó a kultúrára költeni.

Az előttünk álló tél kihívásairól kisebb és nagyobb, vidéki és fővárosi színházakat kérdezte a 24.hu és a Pénzcentrum.hu, akiket a szinhaz.online szemlézett.

„A jelenlegi pillanatkép alapján közel tízszeres gáz- és villanyárral számolhatunk. Ez azt jelenti, hogy míg korábban minden tizenkettedik néző jegyének ára fedezte a gáz- és villanyszámlát, ehhez most minden második nézőé szükséges” – fogalmaz Mádi Zoltán a Vígszínház kihívásairól. „Amíg a nézők jönnek, játszanunk kell, ez a legfontosabb” – teszi hozzá a Vígszínház gazdasági igazgatója, aki arról számolt be a 24.hu-nak, hogy a teljes világításhoz képest alaposan csökkentett, úgynevezett munkafényben próbálnak, akárcsak a Katona József Színházban.

„Nagy szükség lesz kollégáink és nézőink megértő együttműködésére is például, ha a korábbi években megszokott hőmérséklet helyett egy-két fokkal hűvösebb nézőtér fogadja majd őket a nyitáskor, és innen melegszik fel a nézőtér a lámpák és a nézők hőmérséklete miatt” – foglalta össze Kazimir Annamari, a Katona kommunikációs referense.

A Vígszínház dolgát valamelyest könnyíti, hogy a színház tetejére napelemeket szereltek fel, emellett jelenleg számolják a kazán lecserélésének a megtérülését is, de tervben vannak kisebb, idevágó beruházások is, például szélfogó telepítése. A Víg régi kazánja egyébként – ha összejön – a 24.hu-nak szintén nyilatkozó Jurányi házhoz kerülhetne, mert bár a Víg kazánja sem új, még mindig újabb, mint a Jurányié.

Utóbbi egyébként szintén a napelemek felé mozdul, amelyek telepítése már az idei évadban elindulhat. Ez ugyan nem fogja megoldani a következő két év energiaválságát, de közép, illetve hosszú távon mindenképpen kifizetődik majd.

A Katona jó időérzékkel épp a nyáron cserélte le két kisebb játszóhelye, a Kamra és a Sufni relés klímavezérlését, amivel energiatakarékosabban működik a rendszer. „A nagyszínházban a gépi húzók vezérlését is modernizáltuk, aminek az egyik előnye, hogy energetikailag hatékonyabban működik. A lámpaparkunkat az elmúlt években intelligens LED lámpákkal szereltük fel, amik kevesebb energiát fogyasztanak a hagyományos reflektorokhoz képest. A színházban található izzók túlnyomó részét energiatakarékos izzókra cseréltük. Ezek a beszerzések és cserék jelenleg is folyamatban vannak, azonban egyrészt korlátozottak az anyagi lehetőségeink, másrészt a színház és játszóhelyeinek speciális kialakítása miatt nem minden esetben alkalmazhatók ezek a lámpák” – mondta a fejlesztésekről Kazimir Annamari.

Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház ügyvezetője arról számolt be, hogy nagy eséllyel szükségük lesz egy úgynevezett „szénszünetre”, egy előadás- és próbamentes hónapra.

Novembertől, előreláthatólag a teljes fűtésszezon idejére bezár a budapesti Erkel Színház is, és az Operaházat is csak azért tartják nyitva, mert, mint a főigazgató fogalmaz, „a vezérhajónak működnie kell”. Az ugytudjuk.hu szerint több forgatókönyv is született a Győri Nemzeti Színház, a Győri Balett, a Vaskakas Bábszínház és a Győri Filharmonikus Zenekar sorsáról: „az egyik szerint ezeknek a helyeknek a működése egészen tavaszig biztosított, más hírek szerint viszont januárban, vagy már akár decemberben is be kell majd zárni ezeket az intézményeket, cserébe hosszabb lehet az évad. Ezen a fronton egyelőre teljesen biztos információ nincs, csak az, hogy nyitva tartanak, premierekre készülnek és jelenleg októberre is hirdetnek előadásokat ezek az intézmények.”

Az Átrium egyelőre abban a szerencsés helyzetben van, hogy a gázra hosszú távú szerződéssel rendelkezik. A villanyra ennek az évnek végéig van szerződésük, tehát jelen pillanatban még a korábban leszerződött áron kapják az áramot, az egyeztetés pedig még nem indult el a szolgáltatóval. Akárhogy is lesz, az Átrium esetében nem a rezsiköltségek emelkedése, hanem az alapvető működési támogatások megszüntetése jelenti az igazi problémát.

A Radnóti Színházban a szcenikai és az üzemi világítást korábban ledesre váltották. Az évadban csak négy bemutatót hirdettek meg, és arra készülnek, hogy ezeket mind meg is tartják a tervezett időpontban. „Persze, ebben sok minden játszhat közre a Covidtól kezdve az irreálisan megnőtt rezsiszámlákig, de játszunk, amíg tudunk. Jelenleg decemberig bezárólag áruljuk a jegyeket az előadásainkra, a jegyeladás tekintetében nincs okunk panaszra. Ezért sem tervezzük a bezárást, valamint a jegyárainkat sem emeltük meg, nem is tervezzük egyelőre, nem akarjuk a nézőkre terheli a plusz költségeket, ugyanakkor kibővítettük a Baráti Kört, így az, aki szeretné és meg is teheti, nagyobb összeggel is tudja támogatni a színház működését. Természetesen, ahol tudunk, mi is spórolunk, az általános beszerzésektől kezdve az előadáshoz kapcsolódó költségekig, például a díszlet, jelmez – bár ez is nehéz, hiszen mindennek az egekbe szökött az ára” – nyilatkozta Hegedűs Judit gazdasági igazgató a Pénzcentrumnak.

Egy ideig zárva tart majd a színház Szombathelyen, Egerben, Szolnokon és Székesfehérváron is.

Nincs ez másként Nyíregyházán sem, ahol a Móricz Zsigmond Színház a Szindbád játszóhelyét november elsejével bezárta, erre a sorsra jut december elsejével a Bencs Villa, majd december 16-tól a Krúdy Kamara és a Nagyszínpad is. A jelek szerint csupán a Színészház földszintjén található Művész Stúdióban láthatnak előadást a színházrajongók, a gyermekelőadások mellett olyan darabokat hoznak át ide, amelyeknek elegendő a Művész tere.


GB TradeHotel HunorMagyar Kukorica Klub bannerBorda Gépipari Kft.Cad-ServerDosanAgroplast kft.Atukavíz3Mg. FalkerFém- ls Faipari SzövetkezetMizse-PlastDamisolIsterra3commSóstótargDigitasErforg-AimGo-Mo Kft.Med-PlastKén Kft.Király és Király banner 24.03.17-igKaunisLidraAtukavíz1Hajdú László diófa banerForest PowerBerek-VízAtukavíz2
PRINT LAPOK