Piactér
A sertéstartás és a víz összefüggése
2022. July 05.
A szárnyasok után, talán a sertés a legérzékenyebb tömegtermelésű haszonállat, ami a víz minőségét illeti. Minden fejlődési ciklusban elengedhetetlen szerepe van az ivóvíz minőségű víznek.

A legkritikusabb csoport a malacokat nevelő kocák. Az ő esetükben mindenképp törekedni kell arra, hogy a víz megfelelő hőmérsékletű, szennyeződésektől mentes, jó ízű, szomjoltó legyen.  Amennyiben ezt nem tudjuk biztosítani, az anyajószág nem fogyaszt annyi vizet, mint amennyire szüksége lenne. Ez meglátszik a tejtermelésében, a laktációs időszak hosszában és ezáltal a malacok fejlődésében is. Különösen a választás időszakában kell figyelnünk a vízfelvétel stimulálására. Ezen túl az anyaállat anyagcsere folyamatai is felborulhatnak a nem megfelelő mennyiségű és minőségű víz hiánya miatt. A kevés folyadék bevitel különböző húgyúti betegségekhez vezethet, súlyosabb esetekben szaporodásbiológiai problémák is felléphetnek.

A hízlalásban különös figyelmet kell fordítanunk az itatók számára, illetve azok hozzáférhetőségére, jelentősen csökkentve ezzel az egyedek, agresszív viselkedését. A víz minősége (hőmérséklet, oldott anyag tartalom, szag, íz) nagyban befolyásolja a sertések ivási szokásait. Amennyiben nem fogyasztanak megfelelő mennyiségű és minőségű vizet, az kihatással lehet a testtömeg gyarapodásukra. Ha a vízhiány miatt, lassul a tápanyagok hasznosulása és beépülése, kitolódik a hízlalás fázisa, vagyis később lesz „kész” az állat, ezzel paralel felmerülnek, a tovább tartás gazdasági hatásai is. A túltartás miatt előfordulhat, hogy az egy egyedre számított férőhely igény is sérül, ami így egy öngerjesztő folyamattá válik és nem tartható be az előírt termelés technológia, vagy a konstans hízlalni kívánt egyedszám. A víz magas vas, szulfát és ammónium tartalma zavarosságot, rossz ízt és rossz szagot kölcsönöz, ezért az állat nem fogyasztja szívesen. A magas nitrát, nitrit tartalom okozhat hasmenést, ami újabb problémákat szül, elsősorban állatjóléti szempontból. Később gazdasági hátrányok is jelentkezhetnek mit például gyógyszerköltségek és a túltartás, hiszen a tápanyagok nem hasznosulnak megfelelően. Amennyiben a kútvízről táplálják az itató berendezéseket, jelentős gondot okozhat főleg az ország keleti régiójában a magas arzén tartalom, ami minden szempontól megengedhetetlen.

Kifejezetten a kútvizek esetében előfordulhat, hogy baktériumokkal fertőzöttek (a bemosódások miatt főleg a faecalias eredetűek) Ebben az esetben megoldást jelenthet, ha a vizet savanyítjuk, 4 PH körüli értéknél ezen baktériumok szaporodási képességét jelentősen visszavetjük, viszont az állat vízfelvételét ez az érték még nem befolyásolja negatívan. A fent leírtakból is mindenki számára látható, hogy mennyire szükséges a megfelelő minőségű és mennyiségű ivóvíz, sertések számára.

 

 

Vass AcélszerkezetRóna Tamás Kft.Hidromechanika Kft.Háromkő Bt.Kovács GépszerRichter Mérnökiroda3commNanosegment/Digitális birtok bannerNovomixKirály-SzerszámFelső-Bácskai AgrolaborRoyal NyomdaLiemzoWiraxBánfi Kft.Mizse-PlastCemolkerCrhysatoxAtukavíz Kft.Agria BiztosításAgromenza LaborniteBánfi Kft.Texor Kft.Borda Gépipari Kft.Lidra bannerSapiro TranszKaszás Oltvány
PRINT LAPOK