Növény
A nehéz év ellenére a napraforgóé a jövő
2022. November 17.
Az elmúlt húsz év alatt a napraforgó a harmadik legfontosabb szántóföldi kultúrává nőtte ki magát. A 700 ezer hektáros 2022-es termőterület új rekordot jelent a növény hazai termesztésében.

Bár az idei rendkívül nehéz szezon megtörte az elmúlt évek jó eredményeit, a napraforgó piacvezető Syngenta prognózisa szerint a jövőben továbbra is nagy kereslet lesz a növény iránt, hangzott el a vállalat kezdeményezésére indított 6 tonna szakmai program összegző konferenciáján. 

Kalmár Ferenc, a Syngenta Duna Régió vetőmag üzletágvezetője megnyitójában örömét fejezte ki, hogy kis kényszerszünet után ismét rangos rendezvényen tudnak a termelő partnereikkel találkozni, s mint mondta: „külön öröm, hogy egy olyan eseményen, amely a napraforgó köré szerveződött. A vállalatnál a kollégák szívügye ez a növény. Az elmúlt években nagyon sok pozitív élmény és öröm párosult a napraforgós termékekhez, melyek főként a termelők által elért eredményekből és megelégedettségből fakadnak. Említésre méltó tény, hogy az elmúlt 25 év során a Syngenta napraforgó hibridjeiből megközelítőleg 6,5 millió hektárnyit vetettek el az országban.”

Kalmár Ferenc szerint a 6 tonna programnak már a célja is inspiráló: a hibridekkel és a növényvédő szerekkel kihozni a napraforgóból a maximumot. Másrészt nagyon jó volt látni a programban résztvevő termelők és a munkatársak lelkesedését, ahogyan az egyes technológiai elemek fejlesztésével ezen a célon közösen dolgoznak.

Megnőtt a kereslet a napraforgó iránt
Tóth Tamás, a Syngenta Duna Régiójának vetőmag marketingvezetője elmondta: egyre nagyobb a kereslet a napraforgó iránt. Míg tíz éve 36 millió tonna volt a globális termelés, napjainkban a 60 millió tonna felé közeledik a megtermelt napraforgó mennyisége. Magyarország élen jár a napraforgó termesztésében, idén már 700 ezer hektáron termesztették a harmadik legfontosabb szántóföldi kultúrát, amelynek több mint hatvan százaléka Syngenta hibrid, a vállalat továbbra is nagy előnnyel vezeti a hazai piacot.

A szakember kifejtette: a koronavírus világjárvány csökkentette a hagyományos idegenforgalmi és éttermi étkezési olajigényeket, viszont megnőtt az otthoni fogyasztás. Ezen kívül nagy ökológia lábnyomot hagyó pálmaolaj és a szójaolajhoz képest a napraforgó fenntarthatóbb növény, gyakorlatilag helyben önellátó lehet Európa. Az olívaültetvényeket pedig egy súlyos betegség pusztítja. Így az élelmiszeripari főszereplők figyelme is egyre inkább a napraforgó felé fordul, így a növény egyre inkább felértékelődik. Piaci információk szerint a szektoron belül is emelkedni fog a magasolajsavas napraforgó iránti igény, az ebből készült olaj egészségesebb, magasabb hőstabilitással bír, és a termék tovább eltartható.

Kitűnő genetika hordozza a nagy termést
Mint a programot értékelő a konferencián több ízben is elhangzott: a fenntartható, integrált gazdálkodás 3 pillére a genetika, a növényvédelem és a megfelelő agronómiai gyakorlat. Albrecht László, európai napraforgó portfólió vezető a Syngenta vetőmagokkal kapcsolatosan elmondta: a felborult éghajlati folyamatok és a gazdálkodás jövedelmezőségét befolyásoló tényezők változásai nagy kihívás elé állítják a nemesítőket. A Syngenta stratégia célja, hogy portfólióját olyan hibridekkel bővítse, amelyek fokozottan ellenállóak a betegségekkel, például a peronoszpórával és egyéb kórokozókkal szemben, és jól tűrik a környezeti stresszt.

Ácsné Dr. Szekeres Dóra, Syngenta olajos növények marketing menedzsere az újdonságokról szólva elmondta: az idei szezonban négy új hibriddel bővül a Syngenta kínálata: az SY Barilio mind hazai, mind más országok kísérleteiben kiemelkedett terméshozamával és magas olajtartalmával. Valamint 2 új Clearfield® Plus hibrid is érkezik, az SY Fergus és az SY Michigan, amelyek magasabb peronoszpóra rezisztenciával rendelkeznek. Ezen kívül újdonságként érkezik a magasolajsavas Express®-toleráns NX12298-as hibrid.

„Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a Syngenta genetika még többre képes, ehhez az innovatív fajtákon túl hatékony növényvédelmi megoldásokkal és szakmai tapasztalatok átadásával segítjük a partnereinket. Európa több országban is élénken érdeklőknek a 6 tonna programunk iránt, amelyben több mint 50 gazdálkodó partnerünk bevonásával azt vizsgáljuk, hogyan lehetne a lehető legjobban kiaknázni a napraforgó genetikában rejlő potenciált. A kezdeményezés nem azt jelenti, hogy pár éven belül mindenki 6 tonnát arat majd, de azt gondoljuk, hogy az itt szerzett tudás és tapasztalat révén egyre többen juthatnak magasabb termésszintre”, hangsúlyozta Ácsné Dr. Szekeres Dóra.

 

Új generációs növényvédelmi megoldások
Fábián László seedcare business manager elmondta: fontos szerepe van a növényvédelemnek, hiszen a napraforgót egyre több és több kártevő és kórokozó fenyegeti. A Syngenta új, komplex csávázási megoldása, a négy készítmény hatóanyagait egyesítő Elevation és Elevation Plus a legfontosabb időszakban óvja meg az elvetett magot.

"A növényi biostimuláció szerepe a jövőben fel fog értékelődni, melyre a Syngenta is a tőle megszokott minőségben terméket is tud kínálni, a Quantis készítménnyel", ismertette Dr. Nagy Viktor fejlesztőmérnök. Az aminosav alapú, tápelemekkel dúsított biostimulátor helyes alkalmazásához azonban ismernünk kell a növény élettani folyamatait, meg kell értenünk magát a növényt. Napraforgóban a Quantis kétszeri alkalmazásával akár 13%-kal több termés is realizálható.

Harmadik faktor: a hatékony technológia
A napraforgó termesztésének harmadik eleme a hatékony termesztéstechnológia, amely a talajművelést, a tápanyag-utánpótlást, a vetés, a növényvédelmet, a sorok tájolását, a sortávolságot és az öntözést foglalja magába. Dr. Piukovics László sales effectiveness manager a napraforgó aszályos körülmények közötti termesztési lehetőségeit mutatta be. Mint elmondta: a korai fejlődési szakaszban a szárazság kevésbé hat negatívan a napraforgó termésére, a kritikus periódus a virágzás kezdetétől az érés végéig tart. A napraforgó összes vízigénye közel 450-470 mm a tenyészidő során. Zilahi András, a technikai fejlesztési csapat vezetője pedig a tőszám és a sortáv kérdéskörét járta körbe előadásban. A szakember hangsúlyozta: a cél egységnyi területen a kaszattermés maximalizálása a növénysűrűség és térállás optimalizálásával, maximálisan kihasználva a növények számára elérhető természeti energiaforrásokat.

Szeleczki Attila fejlesztőmérnök előadásában kifejtette: a 6 tonnás programban idén az okszerűbb nitrogén-utánpótlás volt a középpontban, jövőre pedig a mikro- és makrotápanyagok szerepét veszik alaposabban górcső alá. Az idei évben a programban résztvevő partnereknél ásványi nitrogén vizsgálatot végeztek a talaj 0-90 centiméteres mélységeiből, mert nagyon fontos megismerni, hogy pontosan mennyi nitrogén áll a rendelkezésre a napraforgó mélyre nyúló gyökérzónájában. A 90 cm-ben mért humusztartalom és a megcélzott termés adja a kiszórandó nitrogén mennyiségét.

Egy nehéz évben is vannak kiemelkedő eredmények
Az idei rendkívül nehéz termesztés szezonban az eredmény 2 tonna körül várható országos átlagban, amely elmarad a korábbi évek magas eredményeitől. A termésátlag tájegységenként nagy szórást mutat, vannak olyan térségek, ahol a 4-5 tonnás eredményt is sikerült elérni.

A rendezvényen a Syngenta díjazta az országban legjobb eredményt elérő résztvevőt: a Pannon Kft. az idei szezonban 5,2 tonna napraforgót aratott le egy hektárról. Rajtuk kívül számos termelő ért el 4,3-5,1 közötti eredményt.


 

Wirax Kft.KrátkiModinvestLábatlan VasbetonLévay Stúdió 07.10.Vanessia 07.10.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőMeva-huSzentmihályi-gép Kft.SZTETMKAlbaNord 07.10.Bureau Veritas 07.10.CoolCleanHotel Hunor - törölhetőZambelli COLORFERR Kft.07.02.Tenzi Kft.Farkas és TársaiVarga és Tsai Kft.Újvári - Forgácsolóműhely Kft. 07.02.Kovács Imre e.v.MAPEI 07.10.Elsó
PRINT LAPOK