Gép
A mezőgazdasági kártevő-fertőzöttséget szaganyag alapján érzékelő rendszert dolgoztak ki
2021. December 28.
Elkészült az Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) és azELTE TTK közös projektje; az E-orr kutatóműhely feladata az volt, hogy kidolgozza a mezőgazdasági kártevő-fertőzöttséget szaganyag alapján érzékelő rendszert - közölte az ATK az MTI-vel.

Az intézmények konzorciumi pályázóként 972,81 millió forint uniós támogatáshoz jutottak, ami teljes egészében fedezte a 2017-ben kezdődött projektet. A megvalósítási szakasz az év utolsó napjával zárul - tették hozzá.

A pályázat természetes szagmintázatok agrártudományi hasznosítására vállalkozott. A kifejlesztett érzékelőrendszer szaganyagok alapján jelez előre kártevőket és kórokozókat - olvasható az E-orr honlapján.

Ismertették, hogy a fejlesztés a rovarok szaglóreceptorainak működését alkalmazta, mivel azok nagyságrendekkel érzékenyebbek a fizikai érzékelőknél, és még tünetmentes állapotban észlelik a kultúrnövényeket fenyegető fertőzéseket.

A fejlesztési eredmények alapján előállítható termék alkalmas a fertőzöttség gyors felmérésére szántóföldi körülmények között. Az új típusú érzékelő a precíziós mezőgazdaság térnyerését segítheti - írták.

EndilineHunitechDinaxKaszás OltványWiraxHorizont GlobalContiregLabornumGordius InoxSwisspartsNektárplastAkvastop HunlandHerbamixColasLani ÉpítőMizseplastQS 2000Termo Kft.EupackCad-ServerEtiveraStarfol PluszSzilvási GroupElső Beton bannerKer-TészDe-Ba Kft.Hotel Hunor
PRINT LAPOK