Élelmiszer
A Lidl és a magyar export
2022. April 27.
A Lidl közreműködésével a hazai vállalatok és kkv-k tavaly rekordösszegben, összesen 81 milliárd forint értékben exportáltak magyar termékeket, ez 26,5 százalékkal több az előző évinél - közölte az élelmiszerlánc.

Közleménye szerint a legkeresettebb magyar termékek a tejtermékek, a kekszek és rágcsálnivalók, olajok és margarinok, fagyasztott termékek, állateledelek, a különféle kenyerek, zöldégek és gyümölcsök, a friss húsok, valamint a borok voltak. 

A legnagyobb felvevőpiacnak az értéket tekintve Románia bizonyult, míg a legváltozatosabb kínálat Szlovákiában volt megtalálható; kiemelkedő volt továbbá a Németországba, Csehországba, Horvátországba, Lengyelországba és az Egyesült Királyságba irányuló export is.

A Lidl Magyarország 469 magyar beszállítóval dolgozik, több mint harmaduk termékei nemcsak itthon, hanem a külföldi áruházakban is megjelenik.

A „Lidl a magyar beszállítókért” program immár 9 éve nyitva áll az érdeklődők előtt, tavaly ennek keretében rendezvénysorozatot is szerveztek a magyar beszállítók számára. Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője ismertetése szerint 2021-ben 170 beszállítójuk 726 terméke jutott el a külpiacokra és 28 országban találkozhattak a vásárlók a magyar termékekkel. A hazai áruk exportja azért is fontos, mert hozzásegíti a hazai vállalkozásokat, hogy stabilabban működjenek, lehetőséget teremt újabb fejlesztésekre, beruházásokra és munkahelybővítésekre.

A nyilvános cégadatok alapján a Lidl Magyarország Bt. a 2021. február 28-án zárult üzleti évében több mint 668 milliárd forint nettó árbevételt ért el, amiből 1,6 milliárd forint származott exportból. Mindkét adat növekedést mutat, hiszen a megelőző üzleti évben a cég árbevétele 552 milliárd forint volt, exportja megközelítette az 1,3 milliárd forintot.

A Lidl Magyarországon 2004-ben nyitotta meg első logisztikai központját és 12 üzletét, ma pedig már 191 áruházzal és négy logisztikai központtal van jelen az országban, több mint 8.500 munkavállalót foglalkoztat.

Egerkas Kft.LabornumBánfi Kft.Gordius InoxDinaxWirax Kft.Termo Kft.HirezSwisspart/DroneoneCPDCSzilvási Építők Kft.EtiveraCad-ServerNumizmatikDr. Barancsi ÁgnesBozsity Bt.ContiregVarga AkkuIsterraOvermatic Kft.Hotel HunorNektárplastMimiko Kft.
PRINT LAPOK