Kult
A legnagyobb nevettetők seregszemléje
2022. July 13.
A VIDOR Fesztivál az egyik legnagyobb hazai összművészeti rendezvény, mondhatni kulturális tobzódás, ahová az ország minden részéből érkeznek érdeklődők. Nem véletlenül, hiszen a Nyíregyházán 2002-ben útjára indított esemény, a VIdámság és Derű ORrszágos Fesztiválja fölöttébb közönségcsalogató programsorozatot kínál.

„Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő.” - mondta a világ leghíresebb és legnagyobb nevettetője, Charlie Chaplin, és a fesztivált szervező Móricz Zsigmond Színházban teljes mértékben igazat adnak neki. Minden évben eljön az az időszak, mely során csakis Chaplin gondolatára fókuszálva szervezik Nyíregyháza kulturális életét. Ez az időszak kezdetét veszi már nyár elején. A VIDOR fesztivál keretében ugyanis ettől kezdve élvezhetik a szórakoztató előadásokat a Rózsakert Szabadtéri Színpadon. Ez az évszak szólhat általában is leginkább a kikapcsolódásról, jókedvről, pihenésről, szórakozásról, így a nevetésről is. Legyen az a nyári este akár egy fárasztó munkával teli nap jól megérdemelt levezetése, akár egy egésznapos strandolás utáni koronája az élvezeteknek. Nyár végén aztán eldördül a startpisztoly, teljes gőzzel indul a fesztiválhét koncertekkel, utcai színpaddal, kül- és beltéri színházi programokkal, éjszakai bulikkal, hazai és külföldi sztárfellépőkkel. Széles spektrumon mozgó programjaink között minden korosztály megtalálja majd a számára megfelelő szórakozási lehetőséget. A legfontosabb, hogy Chaplin mottójából kiindulva a szervezők mindent megtesznek azért, hogy aki a VIDOR fesztivál ideje alatt Nyíregyházán tölti az idejét, egyetlen napot se vesztegessen el az életéből!

A VIDOR Fesztivál idén sem szűkölködik majd érdekességekben, népszerű produkciókban, jelentős pillanatokban. A nagyszínpadra az első napon a győri társulat Olt Tamás zenés életrajzi tragikomédiáját hozza el: a Minden jegy elkelt főszereplője a legendás operettdíva, Fedák Sári, megformálója pedig Kubik Anna. A kecskeméti Katona József Színház Ray Cooney bohózattal érkezik, a felhőtlen szórakozást többek között Járai Máté és Fazekas Géza garantálják, a rendező Szerednyey Béla. Költőibb világba kalauzol Tamási Áron örökérvényű klasszikusa: az Énekes madár, a békéscsabai Jókai Színház produkciója. Az Orlai Produkciós Iroda Válaszfalak előadásának főszerepeiben Kern András és Hernádi Judit brillírozik. A Szegedi Nemzeti Színház a krimi műfaj kedvelőinek kínál szórakoztató, meglepetésekkel teli estét: Alfred Hitchcock népszerű bűnügyi története, a 39 lépcsőfok vígjátéki elemekkel kerül színre Horgas Ádám rendezésében. Egy népszerű filmsiker színpadi adaptációja a Veres1 Színház produkciója, a Miss Daisy sofőrje, melyben a főszerepeket olyan kiváló művészek alakítják, mint Egri Márta, Kálid Artúr és Pál Tamás. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház remek vígjátékkal érkezik: az Érettségi Molnár Ferencet idéző komikus helyzeteiben többek között Gergely Róbertet, Pap Lujzát, Ecsedi Erzsébetet láthatjuk.

A Krúdy Kamarában Yasmina Reza sikerdarabja, Az öldöklés istene a szolnoki Szigligeti Színház előadásában érkezik, szereplői többek között Radó Denise és Molnár László. Bereczki Zoltán ezúttal izgalmas one-man show-jával érkezik: Dolgok, amikért érdemes élni címmel. Moliére-t fogalmazza újra a fiatal művészekből álló Exit Generáció csapata, a Scapin furfangjai, főbb szerepeiben Martinkovics Mátét, Georgita-Máté Dezsőt láthatjuk. A Gólem Színház régi visszatérő, ezúttal a Vircsaft című „össztársulati” előadással érkezik. A Rózsavölgyi Szalon produkciójának, a Keresztül-kasulnak főszereplői Pokorny Lia és Király Dániel. A Szexpedíció, a Spirit Színház előadása nagyszerű alkalmat nyújt az árnyalt komédiázásra két remek színésznek, Hegyi Barbarának és Seress Zoltánnak. Az Art Színtér előadása: a Ketten egyedül, mely a Frankie és Johnnie című nagysikerű fim színpadi verziója, főszereplői Ullmann Mónika és Makranczi Zalán. A Redőny, az Orlai Produkciós Iroda másik produkciója, melynek főszerepeiben László Lilit, Schruff Milánt, Lass Beát, Pataki Ferencet láthatják, s melynek érdekessége, hogy részben ebben a térségben játszódik, a környezet tehát ismerős lehet…

A Rózsakert Szabadtéri Színpad nézőinek is nagyszerű művészi találkozásokban lesz részük: a Vígszínház Party című magával ragadó fekete komédiájában láthatják többek között Hegyi Barbarát, Lukács Sándort, Kovács Patríciát, Igó Évát, a Játékszín produkciójában: A dominógyilkosságban, Szente Vajk rendezésében pedig Lévay Viktóriát, Fehér Tibort, Szerednyey Bélát, Dobó Katát, Törőcsik Franciskát, Barabás-Kiss Zoltánt.  

A Bencs Villa először a KV társulatot látja vendégül, a Miért lett R. úr ámokfutó? a német újhullámos film „fenegyerekének”, R. W. Fassbindernek egyik legendás alkotását értelmezi újra Ördög Tamás rendezésében, a főbb szerepekben Dankó István, Stork Natasa, Major Erik, Urbanovits Krisztina láthatók. „Mit ér epedő kebel...?" címmel Kölcsey Ferenc eddig ismeretlen műveit tárják a közönség elé Karádi Zsolt rendezésében az irodalmi kabaré szereplői, majd ellátogat ide a „Mondj Te is egy verset" kezdeményezés a Fesztivál ideje alatt. A Többszemközt beszélgető-esten pedig Náray Erikával találkozhatnak az érdeklődők, akivel Kováts Dénes beszélget.

A Szindbád Rendezvénytérben talál otthonra a Faq Színház produkciója, a Gyakran ismételt kérdések, melyben Martinkovics Máté és Messaoudi Emina idézi meg Őze Lajost és Gobbi Hildát.

A VIII. Nyírségi Limerick Bajnokság döntője pedig hagyományosan újra a Művész Stúdióban lesz.

A VIDOR Fesztiválon - a színházi versenyprogramon felül - már hagyományosan a Pagony Timpex Arénában a Nemzeti Lovas Színház két alkalommal is vendégszerepel: 2022. szeptember 2-án pénteken 19.30-tól a Csárdáskirálynő, 2022. szeptember 3-án szombaton 19.30-tól pedig az Aladdin című produkcióval várják a családokat.

További információkról készséggel állnak az érdeklődők rendelkezésére személyesen a színház Jegyirodájákban (Nyíregyháza, Színház u.2.), valamint az alábbi telefonszámokon: 06-42/507-006, 06-30/303-2875, 06-20/233-2926 és a honlapokon: www.moriczszinhaz.hu és vidor.eu!

 

Akvastop NektárplastEndilineSzilvási GroupElső Beton bannerLani ÉpítőHerbamixColasHunlandDe-Ba Kft.QS 2000Cad-ServerStarfol PluszEupackWiraxDinaxContiregKaszás OltványEtiveraTermo Kft.Ker-TészMizseplastGordius InoxHotel HunorLabornumHorizont GlobalHunitechSwissparts
PRINT LAPOK