Köztér
A KAP nyertesei lehetünk
2022. December 08.
Jó kompromisszumot kötött hazánk az Európai Unió Bizottságával a Közös Agrárpolitika következő időszakában hazánkba érkező források elosztásáról, a kifizetés feltételeiről – vélekedett Feldman Zsolt.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Agrárszektor 2022 konferencián értékelte az elmúlt másfél év tárgyalásainak eredményét. Kijelentette: a lehetőségeket kihasználva mindenki nyertese lehet az új agrártámogatási rendszernek.

Feldman Zsolt megfogalmazása szerint számos szakmai egyeztetést követően, a magyar gazdák érdekeit szem előtt tartva sikerült az Európai Bizottsággal megállapodni a Közös Agrárpolitika magyar stratégiai kereteiről. A cél az volt, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti elvárások és a versenyképességi szempontok. Mindezt úgy tudtuk érni, hogy a magyar gazdálkodók jövedelembiztonságát szolgáló közvetlen támogatások nagyságrendje - a vidékfejlesztési forrásokhoz biztosított 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetően - sem lett kevesebb, miközben a Közös Agrárpolitika költségvetése uniós szinten összességében csökkent.

A kerekasztal résztvevői a 2023-tól kezdődő új ciklus jelentős változása egyik elemeként említették, hogy a kis- és közepes gazdaságok számára elérhetővé válik egy új támogatási forma, az újraelosztó támogatás. Ezek alapján az első 10 hektárig előreláthatóan 80 euró, 11-150 hektár között pedig 40 euro plusztámogatás jár majd a körülbelül 147 eurós alaptámogatáson felül.

Az államtitkár véleménye szerint a most induló új támogatási rendszerben sok múlik a gazdálkodók egyéni döntésein, hogy a maguk gazdálkodási lehetőségei, gyakorlata és ambíciói alapján mit vállalnak, milyen irányba mozdulnak. Az új uniós szabályozás és az Európai Bizottság elvárásai következtében ugyanakkor az alaptámogatáshoz kapcsolódóan tovább erősödnek a környezeti elvárások, változnak a nem termelő területekre, a vetésváltásra és a talajvédelemre vonatkozó szabályok is. Az ezeken az előírásokon túlmutató, hektáronként jelentős többlettámogatás lehetőségét magában hordozó Agrár-ökológiai Program esetében a gazdálkodó eldöntheti, hogy választja-e a részvételt vagy sem, de alaposan mérlegelni kell a jó döntés érdekében.

Az agrártárca most azon dolgozik, hogy a támogatások igénylésének pontos és részletes szabályait tartalmazó végrehajtási jogszabályok minél előbb elkészüljenek azért, hogy az egységes kérelem következő tavaszi benyújtásáig mindenki tisztában legyen a lehetőségeivel és kötelezettségeivel. Ezért fórumokon, online és nyomtatott tájékoztatókkal segítik a gazdákat a felkészülésükben, az Agrárminisztérium egy új, lehető legtöbb információt ismertető honlapot is indítani fog és a falugazdászok bevonása is fontos eszköz az új szabályok megismertetésében.

A rendezvényen az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Vidékfejlesztési Programot eredményesnek értékelve jelezte: száz körüli pályázat között választhattak a gazdálkodók, amelyek közül több még jelenleg is nyitva van. Juhász Anikó példaként említette a baromfi állatjóléti támogatást, amelyre ez év december 15-éig lehet támogatási igényt benyújtani. Emellett a mezőgazdasági, vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére, valamint az öntözési közösségek együttműködésének támogatására szintén 2023. június 30-áig lehet pályázni. Az erdészeti kiírások ez év végéig, a kistelepülések fejlesztésére kiírt pályázat 2023 június 5-éig lesz nyitva. A helyettes államtitkár most a legfontosabb feladatnak a végrehajtási rendeletek minél gyorsabb elkészítését és a gazdálkodókat kiszolgáló intézményhálózat felkészítését nevezte.


Cincilla2Agrologica 04.17.GyümölcsgépAgroforte GrainAgro NatúrtápMáté Metál 04.17.Szalkai és TársaMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőHorváth és HuszárHotel Hunor - törölhetőAtukavíz3Szamos AblakGordius Solution tenderFormula GPAtukavíz1 05.01.-igDPMG Zrt.Orbán KályhaCincillaAtukavíz2VC 999 05.02.Magyar Pékség Kft.Szilágyi HűtőIvóvíz6Fórum Plussz Kft,DerulaHajdú László diófa banner - törölhetőPályázat Európa Kft.Charlie Hűtő
PRINT LAPOK